Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor

©

Autor:

Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
Antibioticele ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor, însă ar putea să producă și efecte negative dacă nu sunt utilizate corespunzător, conform unor cercetări recente.

Două studii recente au arătat că modul în care antibioticele modifică microflora intestinală poate afecta sănătatea, prin producerea unui dezechilibru biochimic în organism.

Primul studiu a fost realizat în cadrul Centrului pentru Cancer Memorial Sloan Kettering din New York și a inclus 857 de pacienți care au beneficiat de transfer de celule stem hematopoietice – un tratament uzual folosit în abordarea terapeutică pentru unele tipuri de cancer. În aceste cazuri antibioticele sunt prescrise pentru a preveni infecțiile asociate transferului.

Astfel, în urma testării a 12 tipuri de antibiotice administrate de cele mai multe ori, s-a arătat că două combinații – piperacilina+tazobactam și imipenem+cilastatin – au crescut considerabil riscul de dezvoltare a unei afecțiuni inflamatorii grave, numite boala grefă-contra-gazdă.

Explicația ar sta în faptul că afectarea microbiomului afectează și sistemul imunitar în aceeași măsură.

Al doilea studiu a fost efectuat în cadrul Centrului de Medicină Moleculară Max-Delbrueck din Berlin și a analizat efectele antibioticelor cu spectru larg la câteva eșantioane de cobai. S-a observat că antibioticele au produs o încetinire a dezvoltării neuronale la nivelul hipocampului, parte a creierului responsabilă cu memoria și controlul sistemului nervos.

Cobaii cărora le-au fost administrate medicamente antibiotice au prezentat rezultate deficitare la testele de memorie, precum și o reducere a monocitelor (celulele albe sangvine care luptă împotriva virusurilor) în organism. După încetarea tratamentului cu antibiotice, activitatea neuronală a cobailor a fost capabilă să revină la normal, conform cercetărilor.

Oamenii de știință menționează că sunt necesare studii aprofundate pentru a putea confirma modul de acțiune al antibioticelor, însă aceștia specifică faptul că administrarea lor trebuie făcută doar la recomandarea medicului și limitat, pentru a nu afecta sănătatea întregului organism.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 29-12-2018 | creare: 31-05-2016 | Vizite: 2226
Bibliografie
Antibiotics found to cause immune system damage and reduce brain cell growth, link: https://www.sciencealert.com/side-effects-from-antibiotics-include-immune-system-damage-and-fewer-brain-cells-study-shows
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul și sistemul imunitar
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Antibioticele administrate înainte de doi ani cresc riscul de obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum