Antibioticele administrate înainte de doi ani cresc riscul de obezitate

©

Autor: Redacția ROmedic

Antibioticele administrate înainte de doi ani cresc riscul de obezitate
Cel mai recent articol realizat pe tema antibioticelor administrate la copii, publicat în jurnalul American Medical Association (JAMA) Pediatrics a identificat o corelație între consumul acestor medicamente înainte de vârsta de doi ani și problemele cu greutatea de mai târziu.

Antibioticele cu spectru larg se pare că ar crește riscul de obezitate la copii, pentru că elimină infecțiile bacteriene, dar în același timp distrug și bacteriile bune care colonizează intestinele.

Cercetătorii au selectat participanții din baza de date a unui spital din Philadelphia, verificând istoricul medical a 65 000 de copii tratați între 2001 și 2013. La copiii selectați pentru studiu au urmărit evoluția stării de sănătate pe o perioadă de cinci ani. Dintre aceștia, 2/3 primiseră tratamente bazate pe antibiotice până să împlinească vârsta de doi ani, iar obezitatea a variat între 2 și 20%. S-a observat că cei care fuseseră tratați cu antibiotice de cel puțin patru ori până la acea vârsta au avut nivelul cel mai ridicat de obezitate.

Nu s-a observat o legătură între obezitate și antibioticele cu spectru îngust. Deși a fost un studiu amplu, acesta nu a luat în considerare alți posibili factori implicați în apariția obezității: stilul alimentar, implicarea în activități fizice, alte cazuri de obezitate în familie.

Studiul atrage atenția asupra necesității de a limita administrarea de antibiotice cu spectru larg la copiii sub doi ani și orientarea către cele cu spectru îngust, doar atunci când este într-adevăr necesar. Cercetări viitoare ar trebui să ia în considerare și alți factori care ar putea avea un impact asupra florei intestinale, precum probioticele și laptele matern.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 30-09-2014 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 2901
Bibliografie
Obesity risk rises if antibiotics given before age two, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-broad-spectrum-antibiotics-age-obesity.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Prescrierea de mai puține antibiotice pentru tuse și răceli nu aduce complicații majore
  •