Anticorpii anti-EPCR, un potențial marker de diagnostic pentru colita ulcerativă

©

Autor:

Anticorpii anti-EPCR, un potențial marker de diagnostic pentru colita ulcerativă

O analiză trans-etnică publicată în jurnalul Clinical Gastroenterology and Hepatology a descoperit un potențial nou marker de diagnostic pentru colita ulcerativă. Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unui test de sânge non-invaziv de diagnostic, atât pentru a identifica boala, cât și pentru a determina progresia bolii la pacienți, potrivit cercetătorilor.
Peste cinci milioane de persoane de pe glob suferă de o boală inflamatorie intestinală, o categorie de tulburări care include colita ulceroasă și boala Crohn. În ciuda prevalenței crescute a bolilor inflamatorii intestinale, diagnosticul necesită în prezent teste extinse și invazive, inclusiv colonoscopii sau ecografii endoscopice. Simptomele pot fi gestionate, dar nu vindecate, iar cauza este necunoscută.

Cercetătorii au descoperit faptul că pacienții cu boală inflamatorie intestinală, în special colita ulcerativă, au niveluri ridicate de anticorpi programați să țintească receptorii proteinei C endoteliale. Cunoscuți sub numele de anticorpi anti-EPCR, aceștia sunt produși de sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva bacteriilor benefice care apar în mod natural în organism, mai degrabă decât a unui agent patogen invadator. Prezența acestor anticorpi de autoatac este un semn distinctiv al tulburărilor autoimune, cum ar fi colita ulcerativă.

Cercetătorii au identificat anterior aceiași anticorpi anti-EPCR la pacienții cu arterită Takayasu, o tulburare care provoacă inflamarea vaselor de sânge și care poate fi complicată de colita ulcerativă. Pentru a explora în continuare legătura potențială dintre anticorpi și colita ulcerativă, autorii studiului au analizat probe de sânge de la 303 pacienți, dintre care 203 cu boală inflamatorie intestinală și 100 fără, în Japonia și în Statele Unite.

„S-a descoperit faptul că anticorpii anti-EPCR sunt exprimați în mod specific la pacienții cu boală inflamatorie intestinală în comparație cu subiecții sănătoși și cu alte boli colorectale, cu o sensibilitate deosebit de ridicată pentru pacienții cu colită ulcerativă”, declară autorii. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că peste 93% dintre pacienții cu colită ulcerativă, artrită și afecțiuni ale pielii legate de imunitate au fost pozitivi pentru anticorpi. Potrivit autorilor, acest lucru sugerează o asociere puternică cu complicațiile inflamatorii sistemice, similar cu ceea ce au observat la pacienții cu arterită Takayasu.

sursa: News Medical
foto: https://www.tohoku.ac.jp


Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 541
Bibliografie
Potential new diagnostic marker for ulcerative colitis discovered, link: https://www.news-medical.net/news/20220210/Potential-new-diagnostic-marker-for-ulcerative-colitis-discovered.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum