Antiperspirantele naturale

©

Autor:

Antiperspirantele naturale
Transpirația este un proces fiziologic al organismului uman, care permite scăderea temperaturii corpului. Acest lucru poate produce un miros neplăcut, deoarece bacteriile prezente la nivelul pielii fragmentează proteinele din compoziția transpirației. Deodorantul are rolul de a ucide bacteriile care produc mirosul neplăcut, în timp ce antiperspirantul blochează ductele glandei sudoripare, prevenind formarea transpirației. Această astupare a canalelor sudoripare poate fi realizată cu ajutorul sărurilor metalice, care ar putea crește riscul de cancer, potrivit unor păreri.

Cercetătorii din Virginia sugerează o teorie: dacă transpirația poate să se evaporeze în interiorul canalului sudoripar, înainte de a ieși la suprafața pielii, mineralele proprii din compoziția transpirației ar cristaliza, blocând ductul. Astfel, sodiul, clorul, potasiul, calciul, ureea și bicarbonații din componența transpirației ar putea realiza același lucru ca și sarurile metalice utilizate în comerț.
Pentru a testa ipoteza, oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv artificial de producere a transpirației. Ei au utilizat un microcanal format din sticlă, pentru a servi drept un canal sudoripar artificial. Cu scopul de imita funcția glandelor sudoripare, cercetătorii au folosit gaz sub presiune, care să împingă transpirația artificială în ductul din sticlă.

Pentru a demonstra teoria, au fost testate 3 scenarii. Primul scenariu a fost cel control, când nu a fost plasat niciun produs lângă ductul sudoripar artificial. Al doilea scenariu a presupus plasarea unui cub uscat compus din polimerul organic PDMS, lângă zona unde iese ductul la suprafața pielii. În al treilea scenariu, cubul PDMS a fost infuzat cu propilen glicol, o substanță chimică care atrage apă. Astfel, cercetătorii au putut să compare cele 3 situații, prima în care ductul era complet deschis și liber, a două în care ductul a fost plasat în apropierea unui obiect normal iar a treia, în care acesta se situa lângă un obiect care inducea evaporarea.

Parcursul transpirației artificiale a fost observat cu ajutorul unui microscop plasat asupra ductului artificial. În primele 2 scenarii, transpirația a ieșit la suprafață. În al treilea scenariu, în care ductul a fost plasat în apropierea materialului care inducea evaporarea, canalul s-a blocat în decurs de secunde, formându-se un dop dintr-o substanță asemănătoare cu gelul. Chiar și după creșterea presiunii, obstrucția s-a menținut.

Rezultatele au arătat că cel mai natural antiperspirant este cel format din mineralele care intră în componența transpirației. Creșterea vitezei de evaporare a transpirației poate determina obstruarea canalelor sudoripare în mod natural.

Cercetarea a fost publicată pe data de 16 noiembrie în revista ACS Applied Materials and Interfaces.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-11-2020 | creare: 24-11-2020 | Vizite: 578
Bibliografie
Natural approach to antiperspirants: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201116092237.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: