Ashwagandha - efecte și beneficii (conform studiilor)

©

Autor:

Ashwagandha - efecte și beneficii (conform studiilor)

Ashwagandha (Withania somnifera) sau ginsengul indian este una dintre plantele cele mai cunoscute și folosite în Ayurveda, o forma tradițională a medicinei alternative, bazată pe principiile indiene ale vindecării.

În India, Ashwagandha este cultivată extensiv în scopuri medicale, iar rădăcinile uscate sunt partea cea mai utilizată. În mod tradițional preparatele erau folosite pentru afecțiuni cum sunt artrita, astmul, hipotiroidia, dar și anxietate, insomnii și probleme neurologice. (1)

Ashwaganda este unul dintre adaptogenii (plante care pot echilibra procese fiziologice din organsim, ajutându-l să se adapteze la factori de stres interni sau de mediu) cei mai folosiți și mai studiați și de-a lungul timpului i s-au atribuit numeroase proprietăți: antioxidant, anxiolitic, antidepresiv, antiinflamator, antistres, cardioprotector, imunomodulator, de îmbunătățire a proceselor cognitive. (2)

Ashwagandha conține o serie de componenți activi din punct de vedere biologic ca withanolide, sitoindozide și alți alcaloizi ce sunt farmacologic importanți. Sitoindozidele VII-X au o activitate semnificativă antistres, observându-se în cazul lor și o reducere a incidentei ulcerelor gastrice induse de stres. (2)

Beneficiile utilizării

1. Efect de reducere a stresului și anxietății

Există mai multe studii care au evaluat utilizarea Ashwagandha pentru activitatea ei antistres în cazul adulților între 18-75 ani.

Într-un studiu din 2019 desfășurat pe parcursul a 60 de zile s-a constatat că suplimentarea cu Ashwagandha a fost asociată cu o reducere statistic semnificativă a nivelului de anxietate măsurat prin Scala de Anxietate Hamilton.

Preparatul folosit conținea 240 mg de extract standardizat de Ashwagandha, iar administrarea acestuia a avut ca rezultat și reducerea nivelului matinal de cortizol și DHEA-S.

Aceste descoperiri sugerează faptul că efectul de reducere a stresului ar avea că mecanism acțiunea asupra axei hipotalamo-hipofizo-suprarenală. (3)

Într-un alt studiu din 2019 desfășurat timp de 8 săptămâni, 58 de participanți au primit capsule conținând extract de Ashwagandha în doze de 125 sau 300 mg de două ori pe zi. Și în acest caz s-a putut observa o îmbunătățire a scalei de percepție a stresului și o scădere a nivelului seric de cortizol, atât în cazul administrării de 300 mg cat și 600 mg. În comparație cu grupul placebo, s-a înregistrat și o îmbunătățire semnificativă a calității somnului. (4)

În concluzie, administrarea unor preparate standardizate de Ashwagandha s-a dovedit a fi benefică în reducerea stresului și anxietății.

2. Efect de reducere a simptomelor unor afecțiuni legate de sănătatea mentală

Într-un studiu la care au participat 66 de persoane diagnosticate cu schizofrenie, pacienții au primit 1000 mg preparat standardizat de Withania somnifera. La finalul celor 12 săptămâni de administrare au fost evaluate simptomele de anxietate și depresie, constatându-se o reducere a intensității acestora. (5)

Rezultatele celor câteva studii care investighează efectul antidepresiv sugerează că suplimentarea cu Ashwagandha ar putea fi benefică în cazul simpomelor depresive, existând însă limitări, însemnând că aceste studii nu au testat eficacitatea preparatului în cazul pacienților cu tulburare depresivă majoră sau sezonieră.

Efectul antidepresiv ar avea totuși la baza acțiunea antiinflamatoare și serotoninergica a plantei. (1)

3. Efect de creștere a performanței atletice

Conform unei analize care a inclus un număr de 12 studii, suplimentarea cu Ashwagandha s-a dovedit a fi mai eficientă decât placebo în îmbunătățirea performantei fizice. De asemenea, consumul a 120-1000 mg Ashwagandha pe zi pare a reduce oboseala musculară și îmbunătăți recuperarea postefort în cazul persoanelor sănătoase.

În plus, un alt studiu randomizat care a inclus 57 de participanți cu puțină experiență în ceea ce privește exercițiile de rezistentă fizică, arată că cei care au primit Ashwagandha au înregistrat o creștere semnificativă a forței musculare comparativ cu placebo.

Mai mult, s-a putut constată și o reducere a afectării musculare cauzate de efort, lucru dovedit prin stabilizarea nivelurilor serice de creatin-kinază. (6)

4. Efect de creștere a testosteronului și de îmbunătățire a fertilității la bărbați

Withania somnifera a fost folosită din timpuri străvechi ca afrodisiac și ca tratament împotriva impotenței și infertilității.

Conform rezultatelor altor studii, suplimentarea cu extract de Ashwagandha a fost asociată cu o creștere semnificativă a nivelului de DHEA-S salivar și a nivelului de testosteron (nu și a celor de cortizol și estradiol) în cazul unor barbați sănătoși, cu vârste cuprinse între 40-70 ani. Ca și pentru alte cercetări însă, există limite care fac dificilă generalizarea, date de numărul redus de participanți, de regulă sub 100. (7)

Date demonstrate statistic arată creșterea concentrației și motilității spermatozoizilor precum și a testosteronului seric după 90 de zile de tratament cu Ashwagandha în cazul barbaților care sufereau de oligospermie. (8)

5. Efect antiinflamator

Withaferina A, un compus natural bioactive izolat din Withania somnifera a fost identificat ca având proprietăți antiinflamatoare.

Într-un studiu randomizat care a analizat impactul tratamentelor tradiționale ayurvedice în cazul pacienților asimptomatici COVID-19 pozitiv s-au constatat valori serice mult mai scăzute ale unor marker inflamatori cum sunt CRP, IL-6 și TNF-α comparativ cu grupul de control placebo. (9)

Eficacitatea și tolerabilitatea preparatelor a fost studiată și în cazul pacienților care sufereau de dureri articulare. La sfârșitul a 4 săptămâni de tratament cu Withania somnifera 250 mg zilnic s-a constatat o reducere statistic semnificativă a durerii, rigidității și impotenței funcționale. (10)

6. Efect de reducere a glicemiei

Conform unor studii recente, se pare că administrarea pulberii din rădăcină de Ashwagandha ar ajuta la scăderea nivelurilor glicemiei în cazul persoanelor cu diabet. Alte cercetări sugerează că ar putea îmbunătăți valorile glicemiei à jeun în cazul adulților care au dezvoltat probleme de sănătate cauzate de stres.

Deși apar tot mai multe dovezi care susțin aceste efecte, este de notat că proprietățile antidiabetice nu echivalează cu un tratament antidiabetic și că sunt necesare mult mai multe studii care să evaluez efectul asupra HbA1c, glicemiei și insulinei. (11)

7. Efect potențial anticancerigen

Withanolidele și Withaferina-A sunt componentele principale cu efectul anticancerigen cel mai promițător, lucru datorat conținutului mare de oxigen. Forme diferite de Withania somnifera au fost folosite atât în vitro, cât și în vivo și s-a deovedit că ar avea efect anti-apoptotic, antiinflamator, antiinvaziv și anti-angiogenetic sugerând că Ashwagandha ar putea avea potențial în tratamentul cancerului, studiile disponibile concentrându-se asupra cancerului de sân. (12)


Efecte adverse

Ashwagandha pare a fi un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor, însă efectele utilizării pe termen lung nu sunt cunoscute.

Anumite persoane pot avea însă dureri de stomac, diaree, greață sau vărsături, în special în cazul utilizării unor doze mari care duc la iritarea mucosei gastro-intestinale.

Există însă și situații care necesită precauție în administrare, femeile însărcinate și cele care alăptează trebuind să evite aceste preparate, întrucât există suspiciunea că pot cauza risc de naștere prematură sau avorturi spontane, respectiv datele de siguranță nu sunt suficiente.

Ashwagandha mai poate interacționa cu medicamente cu efect sedativ, cu anticoagulantele sau cu medicația tiroidiană.

În plus, există o lipsa a reglementărilor în ceea ce privește producătorii acestor preparate, neexistand standardizări riguroase și preparatele putând fi contaminate cu metale grele (plumb, mercur arsenic) într-o doză peste nivelurile acceptate ca rație zilnică. (13)


Data actualizare: 26-10-2022 | creare: 26-10-2022 | Vizite: 1290
Bibliografie
1. Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) on Stress and the Stress-Related Neuropsychiatric Disorders Anxiety, Depression, and Insomnia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8762185/
2. A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/#ref1
3. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/
4. Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/
5. Effects of a standardized extract of Withania somnifera (Ashwagandha) on depression and anxiety symptoms in persons with schizophrenia participating in a randomized, placebo-controlled clinical trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31046033/
6. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/
7. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438434/
8. Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30466985/
9. Randomized placebo-controlled pilot clinical trial on the efficacy of ayurvedic treatment regime on COVID-19 positive patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7857981/
10. A randomized, double blind placebo controlled study of efficacy and tolerability of Withaina somnifera extracts in knee joint pain, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052364/
11. What to know about ashwagandha and diabetes, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/ashwagandha-and-diabetes#ashwagandha-benefits
12. Keeping abreast about ashwagandha in breast cancer, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33359916/
13. What are the benefits of ashwagandha?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318407#summary
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!