Suplimentarea repetată cu Ashwagandha îmbunătățește markerii funcției cognitive și ai dispoziției

©

Autor:

Suplimentarea repetată cu Ashwagandha îmbunătățește markerii funcției cognitive și ai dispoziției
Utilizată tradițional în medicina Ayurvedică, Ashwagandha (Withania somnifera) este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, endocrine și imunomodulatoare, fiind studiată pentru potențialul său terapeutic în afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, tulburările cognitive ușoare și bolile neurodegenerative. Studiul publicat în jurnalul Nutrients investighează efectele suplimentării cu Ashwagandha (ASH) asupra funcției cognitive și stărilor de dispoziție.
Studiul a fost un trial clinic dublu-orb, controlat cu placebo, care a implicat 60 de persoane, dintre care una a fost exclusă pentru non-conformitate. Participanții, cu vârste între 18 și 60 de ani, au fost aleși aleatoriu pentru a primi fie placebo (225 mg de gumă arabică), fie Ashwagandha lipozomală (225 mg NooGandha®). Evaluările funcției cognitive și ale stărilor de dispoziție au fost efectuate folosind software-ul COMPASS și chestionarele Profile of Mood States (POMS), înainte și după suplimentare, cu o continuare zilnică timp de 30 de zile.

Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative în recuperarea și recunoașterea cuvintelor, precum și în timpul de reacție și acuratețea identificării țintei pentru grupul ASH, în contrast cu grupul placebo. De asemenea, suplimentarea a dus la reducerea semnificativă a tensiunii și obosealii, conform chestionarelor POMS. Profilurile de siguranță și sănătate, evaluate prin analize de sânge, au indicat profiluri clinice favorabile în grupul ASH, inclusiv creșterea colesterolului HDL și îmbunătățiri ale altor markeri clinici, fără efecte secundare semnificative raportate.

Concluziile studiului sugerează că suplimentarea cu Ashwagandha poate îmbunătăți memoria episodică, atenția, vigilența și funcția executivă, și poate reduce tensiunea și oboseala. Aceste efecte pot fi mediate de proprietățile adaptogene ale Ashwagandha și de îmbunătățirea neurotransmisiei, inclusiv activitatea GABAergică. Aceste descoperiri oferă o bază pentru utilizarea Ashwagandha în ameliorarea performanței cognitive și a stării de bine, cu un profil bun de tolerabilitate și siguranță.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-06-2024 | creare: 11-06-2024 | Vizite: 107
Bibliografie
Ashwagandha boosts memory and mood in clinical trial, link: https://www.news-medical.net/news/20240610/Ashwagandha-boosts-memory-and-mood-in-clinical-trial.aspx

Image by myHerb on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum