Asociaţia Necuvinte solicită modificarea legii privind Codul penal în cazul violenţelor domestice

Data publicării: 28-09-2015

Asociaţia Necuvinte solicită modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul că legislaţia românească ar trebui să adopte un plafon de cel mult 30 de zile de îngrijiri medicale de la care acţiunea penală împotriva agresorului să poată fi continuată de către stat în numele victimelor violenţelor domestice.

Într-un comunicat al asociaţiei transmis duminică AGERPRES se arată că solicitarea a fost înregistrată la Senat cu nr. L272/2015, este susţinută de 20 de senatori şi deputaţi din toate formaţiunile politice şi se află momentan la Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Camerei Superioare a Parlamentului după ce fost retrimisă din plen pentru raport suplimentar.

"Prevederile legale actuale stau sub semnul ambiguităţii, câtă vreme potrivit dispoziţiilor art. 181 alin. 1 şi a art. 182 alin. 1 din vechiul Cod penal erau prevăzute un număr de îngrijiri medicale de 'cel mult 60 de zile', respectiv 'mai mult de 60 de zile', articole ce le considerăm a fi preluate de noul Cod penal la alin. 2 al art. 193 şi art. 194 alin. 1 lit. b cu un număr şi mai ridicat de zile de îngrijiri medicale 'cel mult 90 de zile', respectiv 'mai mult de 90 de zile' şi pedepse cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă pentru agresor", afirmă sursa citată.

Ca atare, Asociaţia Necuvinte consideră că "plafonul de 90 de zile de îngrijiri medicale este unul exagerat şi că legislaţia românească ar trebui să adopte un plafon de cel mult 30 de zile de îngrijiri medicale de la care acţiunea penală împotriva agresorului să poată fi continuată de către stat în numele victimelor".

"90 de zile de îngrijiri medicale, într-o situaţie reală de viaţă, reprezintă, în fapt, tentativă de omor sau chiar omor", se susţine în comunicat.

Reprezentanţii asociaţiei menţionează şi că în majoritatea statelor europene legislaţia nu stabileşte un plafon privind zilele de îngrijire medicală.

Comunicatul precizează, totodată, că Guvernul a aprobat miercuri, 23 septembrie 2015, proiectul de lege privind ratificarea Convenţiei de la Istanbul pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor care prevede clar circumstanţele care vor fi considerate agravante.

"Totodată, Convenţia interzice soluţionarea extrajudiciară a litigiilor obligatorii, inclusiv medierea şi concilierea, referitoare la toate formele de violenţă. În acest context, amânarea luării unei decizii şi punctul de vedere al Guvernului, sunt contrare intereselor cetăţenilor şi aplicării prevederilor Convenţiei de la Istanbul", susţine sursa citată.

Asociaţia Necuvinte precizează că practica violenţei domestice este larg răspândită în rândul românilor, iar multe victime sunt încă reticente la a lua măsuri împotriva agresorilor.

"Numai în 2014 au fost 11.937 de fapte penale sesizate încadrabile la art. 193 'Loviri şi alte violente' din care au fost doar 276 de condamnări (date obţinute de la Poliţia Româna şi Ministerul Justiţiei)", se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpres, 28-09-2015, Vizualizari 648
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.