Asocieri între riscul de cancer pulmonar și anumite tipare dietetice

©

Autor:

Asocieri între riscul de cancer pulmonar și anumite tipare dietetice
Cancerul pulmonar rămâne una dintre principalele cauze de mortalitate prin cancer la nivel mondial, fumatul fiind factorul de risc principal. Cu toate că prevalența fumatului a scăzut, incidența cancerului pulmonar crește în rândul nefumătorilor.

Legătura dintre alimentație și cancer pulmonar

Studiile anterioare au arătat că vegetalele, fructele, nucile, acizii grași polinesaturați și peștele pot reduce considerabil riscul de cancer pulmonar, în timp ce carnea roșie și cea procesată îl pot crește. Epidemiologia nutrițională s-a orientat recent spre evaluarea impactului diverselor modele alimentare asupra bolilor cronice, cum ar fi cancerul, pentru a înțelege mai bine influența modelelor dietetice.

Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au realizat o meta-analiză pentru a evalua asocierea dintre diferite tipuri de diete bazate pe date și riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Meta-analiza a inclus studii prospective și de tip caz-control care evaluau relația dintre dietele bazate pe date și riscul de cancer pulmonar. Un total de 12 studii au fost selectate pentru analiză, dintre care opt erau studii de tip caz-control și patru erau studii de cohortă. Au fost excluse studiile in vitro, analizele combinate, recenziile și altele.

Rezultate și concluzii

Dieta de tip occidental, caracterizată prin consum crescut de carne roșie și procesată, ouă, cereale rafinate și dulciuri, a fost asociată cu o creștere semnificativă a riscului de cancer pulmonar (OR, 1,4). Pe de altă parte, o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și carne de pasăre, a fost asociată cu o reducere a riscului (OR, 0.7).

În plus, dieta de tip occidental a crescut semnificativ riscul de cancer pulmonar în rândul fumătorilor actuali (OR, 1.4) și foștilor fumători (OR, 1.9), în timp ce o dietă sănătoasă a oferit protecție acestora (OR, 0.6).

Nivelurile ridicate de fier hem și grăsimi saturate din carnea roșie și cea procesată pot contribui la riscul de cancer pulmonar prin inducerea de leziuni la nivelul ADN-ului. Pe de altă parte, o dietă sănătoasă, bogată în fibre, antioxidanți și compuși antiinflamatori, poate reduce stresul oxidativ și inhiba procesele de carcinogeneză.

Studiul subliniază influența semnificativă a dietelor de tip occidental și sănătoasă asupra riscului de cancer pulmonar, în special în rândul fumătorilor actuali și foști. Cu toate acestea, este necesară efectuarea de cercetări suplimentare pentru a înțelege interacțiunile dintre diete, microbiota intestinală și polimorfismele genetice asociate cu riscul de cancer pulmonar.

sursa: News Medical
foto: Stokkete/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-10-2023 | creare: 21-10-2023 | Vizite: 419
Bibliografie
Association between lung cancer risk and adherence to dietary patterns, link: https://www.news-medical.net/news/20231019/Association-between-lung-cancer-risk-and-adherence-to-dietary-patterns.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oncologie
  • Interviu cu Diana Artene, specialist nutriție oncologică: „Prevenția cancerului este la fel de plurifactorială precum boala, nu există remedii minune”
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum