Bolnavii de cancer pulmonar cu metastaze la creier ar putea fi scutiți de radioterapie craniană

©

Autor:

Bolnavii de cancer pulmonar cu metastaze la creier ar putea fi scutiți de radioterapie craniană
Pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici răspândit la creier ar putea fi scutiți de radioterapia craniană, aceasta având un impact prea mic sau inexistent asupra ratei de supraviețuire și calității vieții. Aceasta este concluzia unui studiu clinic publicat în revista The Lancet.

Studiul finanțat de Cancer Research UK și condus de cercetătorii de la MRC Clinical Trials Unit de la UCL (University College London) a inclus 538 de pacienți din Marea Britanie și Australia. Doar jumătate dintre aceștia au primit radioterapie craniană, însă toți pacienții au primit îngrijiri paliative și steroizi.

În Marea Britanie, în jur de 45.500 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre aceste persoane suferind de cancer pulmonar fără celule mici. Până la 30% dintre aceștia din urmă ajung să aibă metastaze la creier. Radioterapia craniană implică vizite zilnice la spital și efecte secundare ca pierderea părului, dureri de cap, oboseală, stări de greață, neîndemânare, scalp uscat sau cu prurit și dificultăți de concentrare. Acestea sunt motivele pentru care cercetătorii au dorit să stabilească dacă radioterapia craniană îmbunătățește cu adevărat durata de supraviețuire și calitatea vieții la acești pacienți.

Studiul clinic a dus la concluzia că nu există o diferență clară în privința supraviețuirii și a calității vieții între pacienții care au primit radioterapie craniană și cei care nu au primit acest tip de tratament. Pacienții care au urmat radioterapia au trăit cu aproximativ 9,2 săptămâni mai mult și au avut în jur de 5 zile în plus de o calitate a vieții mai bună. Aceste diferențe mici ar putea avea însă alte cauze, cercetătorii rezumând că pacienții ar putea fi scutiți de tratamentul cu radioterapie craniană.

„Acest studiu clinic va schimba recomandările de tratament pentru pacienți. Înainte, medicii nu erau siguri dacă radioterapia craniană are afecte pozitive asupra calității vieții, însă erau înclinați mai degrabă să recomande radioterapia. Rezultatele studiului confirmă faptul că medicii se pot axa pe alte opțiuni pentru a îmbunătăți perioada de viață de care dispun acești pacienți”, a declarat Dr. Paula Mulvenna de la Northern Centre for Cancer Care din Newcastle.

Sursa: EurekAlert

Data actualizare: 08-09-2016 | creare: 08-09-2016 | Vizite: 10681
Bibliografie
1. Lung cancer patients whose tumor has spread to the brain could be spared radiotherapy, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-09/cru-lcp090216.php
2. The Lancet: Whole brain radiotherapy offers little benefit to people whose lung cancer has spread to the brain, despite its widespread use, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-09/tl-tlw090116.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă combinație de medicamente pentru cancerul pulmonar
  • Creșterea tumorilor pulmonare încetinită la jumătate cu o nouă abordare
  • Riscul de cancer pulmonar scade semnificativ după 5 ani de la întreruperea fumatului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum