Australia, prima țară din lume care va elimina cancerul de col uterin

©

Autor:

Australia, prima țară din lume care va elimina cancerul de col uterin

Australia ar putea deveni prima țară din lume care va elimina cancerul de col uterin, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul ştiinţific The Lancet.
Potrivit unei echipe de cercetare condusă de cercetătorii de la Cancer Council NSW, în doar doi ani, incidența cancerului de col uterin în Australia va fi în rate atât de scăzute, încât această afecțiune va fi catalogată drept „o formă rară de cancer”.

Până în 2028, echipa prezice că mai puțin de patru femei din 100.000 ar putea fi diagnosticate anual cu cancer de col uterin în Australia.


„Australia, liderul mondial în prevenirea cancerului de col uterin, este pe cale de a elimina cancerul de col uterin, fără să mai fie o problemă de sănătate publică până”, a declarat Karen Canfell, epidemiolog al cancerului și director al Cancer Research la Cancer Council NSW.

Plecând de la ideea că 99% din toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecție cu HPV, cu grad ridicat de risc şi cu transmitere pe cale sexuală, Australia are o strategie cuprinzătoare de prevenire.

Cea mai radicală mișcare a apărut în 2007, când țara a încurajat toate fetele adolescente să primească vaccinuri HPV gratuite, care ulterior au fost extinse şi la băieţi, în anul 2013.

Anul trecut, Australia a introdus testele de screening pentru HPV, care se estimează că vor reduce ratele de cancer cu până la 30% în combinație cu vaccinul.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei și are o rată de mortalitate deosebit de ridicată, pentru că există atât de puține simptome și, adesea nu este diagnosticat la timp pentru a fi tratat.


Sursa: Science Alert

 


Data actualizare: 12-10-2018 | creare: 12-10-2018 | Vizite: 1696
Bibliografie
Australia's on Track to Eliminate Cervical Cancer, The First Country to Ever Do So. Url: https://www.sciencealert.com/australia-first-country-eliminate-cervical-cancer-2028-lancet-study?perpetual=yes&limitstart=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezechilibrul florei vaginale, un factor de risc pntru cancerul cervical
  • Cum se depistează cancerul de col uterin?
  • Studiu: vaccinările împotriva HPV au contribuit la reducerea cu 88% a leziunilor precanceroase de pe colul uterin
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum