Cancerul de col uterin – boala „tăcută”

©

Autor:

Cancerul de col uterin – boala „tăcută”
Cancerul de col uterin este, din nefericire, una din cele mai grave și tulburătoare boli care afectează femeile, fiind, imediat după cancerul de sân, responsabil de un număr mare de decese. Această maladie face victime în randul tuturor categoriilor sociale și mai ales, aproape în rândul tuturor vârstelor, fapt care o face să fie o boală dură, care lasă urme dureroase nu doar pentru bolnave, cât și pentru familiile acestora.

În țara noastră, aproximativ 1500 de femei mor de cancer de col uterin, situându-ne în acest mod pe un nedorit loc doi când vine vorba de rata mortalității pentru această boală. Numărul mare de cazuri și, mai ales, numărul mare de decese poate fi pus pe seama lipsei măsurilor de prevenție. Controalele regulate și efectuarea testului Papanicolau pot descoperi celulele canceroase pe col atunci când sunt intr-un stadiu incipient și boala poate fi tratată cu succes.

Din păcate, delăsarea, ignorarea riscului și poate jena unui control ginecologic, asociate cu caracterul asimptomatic al bolii fac ca această afecțiune gravă a colului uterin să fie descoperită prea târziu.

Vă prezentăm în continuare câteva informații generale, pe care orice femeie ar trebui să le știe despre cancerul de col uterin.

De ce apare cancerul de col uterin?

Cauzele cancerului de col uterin nu sunt cunoscute, din păcate, deși se poate vorbi despre factori favorizanți externi, de mediu și factori interni, care țin de organismul fiecărei femei.

Infecția cu virusul HPV

Contactarea acelor tulpini ale virusului papilloma uman (HPV) care sunt responsabile pentru cancerele genitale (16 și 18) se realizează prin contact sexual și este conectată cu cea mai mare parte a cazurilor de cancer de col uterin. Infecția cu HPV se poate produce oricând pe parcursul vieții sexuale și este favorizată de comportamentul sexual al fiecărei femei. Practic, începerea timpurie a raporturilor intime, contactele neprotejate și schimbarea frecventă a partenerilor sexuali sunt factori de risc pentru infestarea cu HPV și implicit, a cancerului de col.

Vârsta

În ce privește vârsta, studiile au relevat faptul că riscul crește începând de la 20 de ani și atinge un apogeu la 45-54 ani, deci în perioada de premenopauză și menopauză, după care are o scădere lentă.
Trebuie să știți că spre deosebire de cancerul de sân, de pildă, cancerul de col uterin nu se transmite pe linie familială! Studiile desfășurate de-a lungul timpului nu au indicat  o continuitate genetică în privința bolii.

Antecedente

Riscul apariției celulelor tumorale pe colul uterin este mai mare dacă în trecut au existat leziuni de orice fel ale colului (rupturi, inflamații, polipi ș.a.) care deși de natură necanceroasă, pot fi precursoare apariției de celule canceroase mai târziu.

Stilul de viață

De asemenea, au fost sesizate corelații în ceea ce privește stilul de viață al femeii și dezvoltarea cancerului de col uterin: fumatul și dieta dezechilibrată, saracă în vitamine, minerale și alte substanțe nutritive, par a contribui o dată-n plus la riscul de cancer de col.

Ce simptome are cancerului de col?

În majoritatea cazurilor, nu are. Infecția cu HPV și celulele canceroase pot progresa în organism „pe tăcute”, fără ca femeia afectată să resimtă vreo neplăcere.
Totuși, uneori pot apărea câteva semne care pot fi asociate însă și cu  multe alte afecțiuni ale aparatului genital, de aceea pot fi ușor neglijate. Alarmează-te dacă observi:
  • sângerări anormale între menstruații sau în timpul contactului sexual
  • dureri în timpul raporturilor sexuale
  • prezența sângelui în secrețiile vaginale de zi cu zi

Poate fi cancerul de col tratat?

În stadii incipiente, cu siguranță. Trebuie reținut însă că șansele de reușită în vindecarea cancerului de col uterin sunt legate inseparabil de conduita preventivă. Mergeți regulat la controale ginecologice, chiar dacă vă simțiți bine și cu atât mai mult, prezentați-vă de urgență la medic când apar sângerări, dureri, iritații, secreții care nu pot fi explicate.

O dată pe an, faceți testul Papanicolau, care salvează vieți. În timpul acestei examinări, medicul prelevează celule de pe colul uterin și observă în laborator dacă sunt modificări ale țesutului ce dau motiv de îngrijorare.

În funcție de problemele care sunt găsite, medicul ginecolog poate dispune efectuarea de investigații suplimentare, în măsură să stabilească diagnosticul și să determine începerea tratamentului, ce poate include chimioterapie, radioterapie și o intervenție chirugicală de extirpare a celulelor canceroase, posibil urmată și de extirparea uterului și a trompelor (histerectomie).

Nu uitați că o variantă de prevenție, aresată tinerelor de până în 26 de ani, în special celor care nu au avut activitate sexuală anterior, este vaccinarea antiHPV, administrabilă în trei doze.

Informați-vă în detaliu despre cancerul de col uterin, consultând articolul dedicat din secțiunea Biblioteca medicală.

Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 44237
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Rana pe col - mit sau realitate?
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum