Bandajul inteligent

©

Autor:

Bandajul inteligent

De-a lungul timpului oamenii au folosit diferite tipuri de bandaje pentru răni, dar bandajul realizat de o echipă de cercetători din cadrul Massachusetts Institute of Technology este probabil cel mai avansat.

Cercetătorii au realizat un material asemănător unui gel, adeziv, extensibil, care poate fi utilizat ca un bandaj inteligent. Materialul poate încorpora senzori pentru temperatură și rezervoare cu medicamente pentru a elibera substanțele în concordanță cu schimbările termice de la nivelul tegumentului. Pot fi încorporate în material chiar și LED-uri pentru a semnaliza terminarea rezervelor de substanțe medicamentoase.


Motivația cercetătorilor care au elaborat acest material deosebit a fost discordanța dintre caracteristicile corpului uman, moale și umed și electronicele dure și uscate. Hidrogelul are numeroase avantaje față de bandajele obișnuite: este flexibil, se întinde cu ușurință (deci poate fi aplicat pe orice zonă a corpului uman, inclusiv pe articulații, ca de exemplu la cot sau genunchi). Materialul este alcătuit preponderent din apă și oferă posibilitea de a încorpora o varietate de electronice (fire electrice, cipuri semiconductoare, LED-uri și senzori pentru temperatură).


Materialul a fost descris în Advance Materials, unde realizatorii afirmă că hidrogelul are posibilitatea de a elibera substanțe medicamentoase la nivelul pielii în funcție de temperatura acesteia, prin intermediul unor tuburi care pot parcurge materialul. Se poate dovedi eficient pentru arsuri sau alte leziuni tegumentare, iar cercetătorii afirmă chiar că hidrogelul nu se limitează la uzul extern și ar putea fi utilizat intern pentru senzorii de glucoză sau sondele neurologice.

Există o tendință actuală spre obținerea unei biocompatibilități de lungă durată a dispozitivelor neurologice, iar acest hidrogel ar putea fi ideal deoarece poate fi modelat pentru a avea caracteristici mecanice și fiziologice asemănătoare creierului.

Sursa: Science Alert


Data actualizare: 09-12-2015 | creare: 09-12-2015 | Vizite: 1532
Bibliografie
This stretchy, drug-delivering gel could be the Band-Aid of the future, link: https://www.sciencealert.com/this-stretchy-drug-delivering-gel-could-be-the-band-aid-of-the-future
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou bandaj care își schimbă culoarea in funcție de bacterii, administrând tratamentul corespunzător
  • O descoperire recentă ar putea ajuta la vindecarea rănilor cronice
  • Cercetătorii au realizat un bandaj din nanofibre care luptă cu infecția și accelerează vindecarea
  •