Bandajul ce poate preveni infectarea arsurilor

©

Autor:

Bandajul ce poate preveni infectarea arsurilor
O nouă generație de bandaje antiinfecțioase biologice ar putea reduce rata deceselor cauzate de infectarea plăgilor la persoanele care au suferit arsuri, conform unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports.

Numeroase persoane care au suferit arsuri prezintă o slăbire a sistemului imunitar și creșterea vulnerabilității la bacterii.

Pentru a combate aceste bacterii care sunt sau devin de cele mai multe ori rezistente la antibiotice, o echipă de cercetători elvețieni a dezvoltat un bandaj biologic capabil că accelereze procesele de cicatrizare a rănilor și prevenirea multiplicării bacteriilor. Cercetările s-au axat pe bacteria Pseudomonas aeruginosa, principala cauză a infecțiilor și a deceselor în rândul pacienților cu arsuri.

Tehnologia se bazează pe un bandaj biodegradabil realizat din colagen animal și celule progenitoare ce se pot multiplica rapid. Astfel de bandaje au mai fost realizate și în anul 2005 pentru accelerarea proceselor de vindecare a arsurilor, însă nu ofereau și protecție împotriva microbilor. În prezent, cercetătorii au combinat bandajele biologice cu molecule speciale numite dendrimeri, pentru grăbirea vindecării și oprirea infecțiilor.

Bandajul este realizat dintr-o fâșie de biomaterial realizat din colagen în interiorul căreia au fost inserate celulele progenitoare și dendrimerii. Când bandajul este pus pe locul infectat, o parte dintre dendrimeri migrează în țesut și distrug microbii localizați în imediata vecinătate a bandajului, în timp ce restul dendrimerilor rămân în bandaj. Asta deoarece pansamentele reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor, astfel că acești dendrimeri trebuie să rămână pentru a distruge și bacteriile de la acest nivel.

Noile bandaje vor fi în special destinate prevenirii infectării plăgilor, urmând a fi testate într-un studiu clinic în Zurich înainte de a fi utilizate în spitale.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-09-2019 | creare: 29-02-2016 | Vizite: 3421
Bibliografie
Infection-fighting bandages for serious burns, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160225085322.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou tip de grefe de piele pentru vindecarea mai rapidă a arsurilor
  • Dispozitivul pentru printarea 3D a grefelor de piele
  • Pansamentele inteligente - un pas mai aproape de pacient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum