Bebelușii știu când sunt imitați și apreciază imitatorii

©

Autor:

Bebelușii știu când sunt imitați și apreciază imitatorii
Bebelușii cu vârsta de până în șase luni recunosc atunci când adulții îi imită și îi percep pe imitatori ca fiind mai prietenoși, comparativ cu adulții care răspund comportamental în alte moduri, potrivit concluziilor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Lund. Imitarea poate reprezenta o modalitate eficientă de atragere a interesului pentru implicarea sugarilor în diferite activități.
În cadrul studiului, bebelușii au interacționat cu un cercetător, care s-a jucat cu aceștia în patru moduri diferite. Cercetătorul a abordat, pe rând, diferite comportamente de imitație (imitație în oglindă, imitație în oglindă inversă sau imitația exclusivă a acțiunilor trupești fără modificarea expresiei faciale), dar și un comportament ce constă în răspunderea printr-o acțiune diferită de cea a bebelușilor. Oamenii de știință au descoperit că bebelușii au fost mai apropiați de adult și zâmbeau mai mult în timp ce acesta imita acțiunile lor.

„Imitarea sugarilor tineri pare a fi o modalitate eficientă de a atrage interesul și de a forma o legătură cu ei. Mamele au fost destul de surprinse văzându-și copii care se angajează cu bucurie în jocuri de imitație cu un străin, dar și impresionate de comportamentele sugarilor”, a declarat autorul principal al studiului, cercetătorul de origine română Gabriela-Alina Sauciuc.

În timpul anchetei experimentale a fost testat și comportamentul bebelușilor în timpul imitației, fiind remarcată o atitudine de repetiție, un comportament de testare, pentru a vedea dacă imitația continuă. Deși s-a speculat că expunerea frecventă la imitație a bebelușului contribuie la formarea unor rutine interacționale, bebelușii devenind obișnuiți cu comportamentul, dovezile existente la momentul actual nu pot susține această teorie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-05-2020 | creare: 29-05-2020 | Vizite: 558
Bibliografie
Babies know when you imitate them -- and like it, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200526111251.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: