Beneficiile florilor comestibile (studiu)

©

Autor:

Beneficiile florilor comestibile (studiu)
Un studiu recent publicat în jurnalul Foods a explorat compozițiile de compuși bioactivi, profilurile de aromă și nivelurile de activitate antioxidantă ale patru specii de flori comestibile, contribuind astfel la înțelegerea științifică a beneficiilor nutriționale și de sănătate ale florilor comestibile.
Cercetarea a analizat florile de Viola cornuta, Fuchsia regia, Dianthus chinensis și Cucurbita moschata, cultivându-le conform practicilor organice și recoltându-le în stadiul de floare complet deschisă. Metodele de prelucrare au inclus liofilizarea și înghețarea în azot lichid pentru a extrage metabolitii primari și secundari, precum și pentru a măsura activitatea de captare a radicalilor.

Rezultatele au arătat variații semnificative între specii în ceea ce privește conținutul de zaharuri solubile, proteine brute, macroelemente și microelemente, precum și în compoziția de vitamine B și vitamina C. De exemplu, D. chinensis a avut cel mai mare conținut de zaharuri solubile, în timp ce C. moschata și V. cornuta au prezentat cel mai înalt conținut de proteine brute. În plus, F. regia a evidențiat cel mai mare conținut total de compuși polifenolici, iar V. cornuta a avut cel mai mare conținut de carotenoizi.

Analiza activității antioxidante a validat aceste rezultate, indicând că F. regia și V. cornuta se disting prin conținutul lor ridicat de compuși antioxidanți. În plus, C. moschata a arătat cel mai înalt conținut de toate vitaminele B, cu excepția riboflavinei, sugerând un potențial în îmbunătățirea aportului zilnic de vitamine, în special dacă sunt consumate proaspete.

Analiza compușilor organici volatili a dezvăluit profiluri distincte de aromă pentru fiecare specie, cu D. chinensis și F. regia partajând profiluri similare, în timp ce C. moschata și V. cornuta au prezentat compoziții diferite, contribuind la aromele lor unice. Analizele statistice multivariate, inclusiv analiza componentelor principale și analiza cluster ierarhică, au diferențiat speciile pe baza compozițiilor lor biochimice și volatile.

Concluziile studiului subliniază importanța înțelegerii profilurilor de aromă, nivelurilor de activitate antioxidantă și compozițiilor de compuși bioactivi ale florilor comestibile pentru dezvoltarea de noi alimente funcționale și remedii naturale. Această cercetare deschide calea pentru explorarea ulterioară a florilor comestibile ca resursă biologică relativ neutilizată, cu potențiale aplicații în crearea de arome, precum și în îmbunătățirea sănătății publice și nutriției.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-03-2024 | creare: 22-03-2024 | Vizite: 263
Bibliografie
Edible flowers bloom with health benefits, link: https://www.news-medical.net/news/20240322/Edible-flowers-bloom-with-health-benefits.aspx

Fotografie creată de Jordan Rushton, de pe platforma Pexels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!