Consumul anumitor flori comestibile poate preveni afecțiunile degenerative, inclusiv demența

©

Autor:

Consumul anumitor flori comestibile poate preveni afecțiunile degenerative, inclusiv demența
O nouă revizuire, publicată în jurnalul Plants, care a analizat mai multe flori comestibile utilizate în diferite preparate culinare tradiționale, cât și în medicamente, sugerează că impactul consumului de flori comestibile asupra sănătății organismelor umane este unul pozitiv, grație proprietăților antioxidante și antiinflamatoare ale acestora.

De-a lungul istoriei, florile au fost utilizate ca aperitive sau ca ingrediente culinare în diverse culturi. Șofranul, trandafirii sau păpădia reprezintă cele mai elocvente exemple, astfel de flori fiind folosite inclusiv în prezent, sub diferite forme și în diverse preparate culinare. Sub formă de garnitură, florile pot adăuga arome și mirosuri specifice alimentelor, îmbunătățind totodată aspectul acestora. În prezent, datorită nectarului lor, florile proaspete sunt folosite ca gustări în anumite regiuni de pe glob. În ciuda utilizării la scară largă a florilor în alimentație, impactul acestora asupra sănătății umane este în continuare necunoscut.

Studii anterioare au arătat că florile conțin numeroși compuși antioxidanți și antimicrobieni, care pot avea un impact pozitiv asupra sănătății umane. Pentru a investiga aceste beneficii, o echipă internațională de cercetători, condusă de profesorul Riccardo Motti de la Universitatea din Napoli, a realizat o revizuire a tuturor studiilor cu privire la siguranța alimentară și aspectele nutriționale ale florilor comestibile.

Analiza a inclus date despre peste 250 de tipuri de plante, care se încadrează în 45 de familii, alcătuind aproximativ 140 de genuri. Florea de soc, folosită preponderent în preparate precum omlete, clătite, dulcețuri sau băuturi, împreună cu salcâmul fals, au fost cele mai citate plante. Dacă florile de soc au fost utilizate în trecut în general împotriva bolilor cardiovasculare și inflamatorii, salcâmul fals a fost în trecut folosit pentru îmbunătățirea sănătății mintale și generale.

Studiul a dezvăluit potențialul florilor comestibile de a promova sănătatea și de a preveni bolile în diferite moduri. Florile pot, printre altele, să ajute la eliminarea sau la prevenirea eliberării radicalilor liberi, o cauză principală a multor afecțiuni degenerative. Florile comestibile ar putea fi, de asemenea, folosite pentru a produce terapii pentru întinerirea pielii și prevenirea sau atenuarea neurodegenerării.

Din cauza toxicității pe care anumite flori o pot prezenta, este important, notează autorii, ca studiile ulterioare să identifice și să recomande întocmai acele flori comestibile utile, care prezintă riscuri reduse de contaminare cu microbi sau pesticide și care nu sunt toxice omului.

Data actualizare: 29-12-2022 | creare: 29-12-2022 | Vizite: 271
Bibliografie
Eating flowers to promote health and prevent disease, https://www.news-medical.net/news/20221215/Eating-flowers-to-promote-health-and-prevent-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile florilor comestibile (studiu)
  •