Cercetătorii au realizat foliculi de păr 3D implantați în piele dezvoltată în laborator

©

Autor:

Cercetătorii au realizat foliculi de păr 3D implantați în piele dezvoltată în laborator
O echipă de cercetători de la Rensselaer Polytechnic Institute a reușit să imprime 3D foliculii de păr în țesutul pielii umane cultivat în laborator. Aceasta reprezintă prima dată când tehnologia de imprimare 3D a fost folosită pentru generarea foliculilor de păr, care sunt esențiali pentru vindecarea și funcționarea pielii. Publicată în jurnalul Science Advances, această descoperire are implicații potențiale în medicina regenerativă și testarea medicamentelor, deși dezvoltarea de grefe de piele care cresc păr este încă la câțiva ani distanță.
Foliculii de păr nu sunt doar un element suplimentar al pielii umane, ci sunt extrem de importanți. Ei produc transpirație, ajutând la reglarea temperaturii corporale și conțin celule stem care ajută la vindecarea pielii. De asemenea, foliculii de păr servesc ca puncte de intrare pentru medicamente topice și cosmetice, având un rol important în testarea dermatologică.

Tehnica dezvoltată implică folosirea unor tehnici de imprimare 3D adaptate pentru imprimarea la nivel celular. Cercetătorii încep prin a permite celulelor pielii și foliculilor să se dividă și să se înmulțească în laborator până când există suficiente celule pentru imprimare. Apoi, fiecare tip de celulă este amestecat cu proteine și alte materiale pentru a crea „bio-cerneala” utilizată de imprimantă. Folosind un ac extrem de fin pentru a depune bio-cerneala, imprimanta construiește pielea strat cu strat, creând în același timp canale pentru depunerea celulelor de păr. În timp, celulele pielii migrează spre aceste canale, înconjurând celulele de păr, reflectând structurile foliculare prezente în pielea reală.

În prezent, aceste țesuturi au o durată de viață de două-trei săptămâni, care nu este suficientă pentru ca firele de păr să se dezvolte. Lucrările viitoare ale echipei de cercetare vizează extinderea acestei perioade, permițând foliculului de păr să se maturizeze și deschizând calea pentru utilizarea lor în testarea medicamentelor și grefele de piele.

sursa: Science Daily
foto: Pankaj Karande, stânga, și Carolina Catarino, dreapta (Rensselaer Polytechnic Institute)

Data actualizare: 18-11-2023 | creare: 18-11-2023 | Vizite: 482
Bibliografie
Scientists 3D-print hair follicles in lab-grown skin, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231115113440.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: