Biosenzorul care poate detecta apa contaminată în timp real

©

Autor: Redacția ROmedic

Biosenzorul care poate detecta apa contaminată în timp real
În prezent, testarea apei potabile poate dura câteva zile, putând pune în pericol sănătatea oamenilor și a animalelor. Biosenzorul dezvoltat de o echipă de tineri cercetători din Danemarca permite stabilirea nivelului de contaminare a unei surse de apă fără teste de laborator sau expertiză minuțioasă, detectând o întreagă gamă de poluanți.

Biosenzorul SBT (Smart Bio Technology) Aqua se bazează pe tehnica impedanței și citometriei de flux, lichidul fiind monitorizat prin intermediul unor electrozi. Dacă apa este contaminată cu bacterii sau particule, acestea lovesc electrozii care transmit anumite semnale. Modificările de impedanță pentru bacterii sunt unice și diferite de alte particule anorganice, lucru ce face ca senzorul să depisteze cu acuratețe dacă apa este contaminată sau nu. Senzorul detectează atât tipul bacteriei cât și concentrația acesteia.

Tehnicile prezente de analiză a apei necesită analize microbiologice complexe, incubarea probelor de soluții apoase etc. Noul biosenzor va putea analiza în timp real nivelul baceriilor din soluțiile apoase fără tratarea prealabilă a mostrelor de apă și fără tehnici manuale de analiză, economisindu-se astfel timp.

Dispozitivul urmează a fi testat și va putea fi utilizat de către orice persoană în propria locuință, dar și în fabrici. Apa va putea fi monitorizată constant, generându-se semnale de alarmă în momentul în care sunt detectate modificări anormale.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 08-08-2021 | creare: 23-10-2015 | Vizite: 1592
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul care detectează glutenul din alimente în cel mai scurt timp
  • A fost creat un plasture cutanat pentru monitorizarea alcoolemiei
  • Un nou senzor ce ar putea măsura glicemia din lacrimi
  •