A fost creat un plasture cutanat pentru monitorizarea alcoolemiei

©

Autor:

A fost creat un plasture cutanat pentru monitorizarea alcoolemiei
Analiza transpirației poate oferi numeroase informații privind starea sănătății, de la monitorizarea insulinei la pacienții diabetici până la analize avansate, inclusiv măsurarea alcoolemiei.

Măsurarea transdermală a alcoolemiei nu este un lucru de actualitate. Au fost dezvoltate anterior diferite brățări care analizează transdermal nivelul alcoolemiei în timp real prin măsurarea nivelului de etanol eliminat prin piele, transmițând semnale când este depășită doza admisă.

Oamenii de știință din cadrul Universității din California au mers mai departe cu cercetările, dezvoltând un senzor flexibil care poate măsura cu precizie mai mare nivelul de alcool din sânge și transmite ulterior printr-o conexiune wireless datele obținute la un laptop sau telefon. Dispozitivul are forma unui tatuaj temporar și măsoară nivelul de alcool din transpirație în mai puțin de 15 minute de la aplicarea pe piele.

Dispozitivul a fost obținut prin imprimarea electrozilor pe un substrat de hidrogel ce conține și pilocarpină, un medicament utilizat pentru tratarea xerostomiei (gura uscată) sau a glaucomului și favorizează secreția de salivă și transpirația cutanată. Plasturele intră astfel în contact cu transpirația iar senzorul bazat pe alcool oxidază generează o reacție chimică ce favorizează detectarea peroxidului de hidrogen.

Plasturele are atașat un circuit flexibil ce primește datele privind concentrația peroxidului de hidrogen, sub forma unui semnal electric, trimițând ulterior informațiile către laptop sau telefon.

Dispozitivul a fost testat pe un grup de 9 voluntari sănătoși, măsurându-le nivelul alcoolemiei înainte și după consumul de alcool (bere sau vin roșu), prezentând precizie ridicată.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul ACS Sensors.

Sursa: Newatlas

Data actualizare: 05-08-2016 | creare: 05-08-2016 | Vizite: 1481
Bibliografie
Temporary tattoo tracks blood alcohol levels, link:
https://newatlas.com/temporary-tattoo-blood-alcohol-levels/44709/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • Tratament nou împotriva dorinței de a consuma alcool la persoanele dependente
  •