Senzorul cutanat ce poate măsura presiunea sangvină

Senzorul cutanat ce poate măsura presiunea sangvină

©

Autor:

Senzorul cutanat ce poate măsura presiunea sangvină
CirculaÈ›ia sângelui asigură organelor nutrienÈ›ii necesari, precum È™i eliminarea substanÈ›elor nefolositoare din organism. Unele afecÈ›iuni cum ar fi diabetul, afecÈ›iunile renale È™i unele inflamaÈ›ii pot limita curgerea sângelui în anumite zone din corp provocând leziuni permanente greu de remediat.

Un grup de cercetători din cadrul Universității din Illinois au dezvoltat un senzor electronic flexibil ce poate măsura presiunea sangvină la nivelul pielii sau poate fi implantat în È›esut.

Studiul a fost publicat în jurnalul Science Advances.

Dispozitivul este conceput dintr-un aranjament de fire metalice orientate în jurul unui mini-senzor central  ce detectează presiunea sângelui È™i modificările de temperatură pentru fiecare valoare a pulsului. Acest ansamblu este acoperit cu un strat de silicon ce îi conferă flexibilitate È™i aderență la suprafaÈ›a pielii. Urmează conexiunea la un calculator utilizând un cablu de dimensiuni foarte reduse, însă pe viitor se doreÈ™te conectarea prin wireless sau bluetooth.

Noul senzor a fost testat, prezentând precizie, iar costul redus È™i simplitatea în utilizarea ar putea face din acesta unul folosit la scară largă.

Implantarea lui în È›esut nu a fost testată încă, fiind necesară în primă fază conectarea sa la calculator prin tehnologia wireless. Cercetătorii nu exclud pe viitor posibilitatea utilizării acestor plasturi flexibili direct pe organele interne pentru diagnosticarea È™i monitorizarea unor afecÈ›iuni medicale ce pot afecta presiunea sangvină.

Sursa: Popular Science

Data actualizare: 19-10-2019 | creare: 08-02-2016 | Vizite: 1388
Bibliografie
This flexible sensor sticks to your skin and measures your blood flow, link: https://www.popsci.com/flexible-electronics-measure-blood-flow-above-skin
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele inteligent cu funcÈ›ii multiple
  • ÃŽn viitor, vor putea fi utilizate în medicină componente electronice naturale È™i dizolvabile
  • Senzorul care detectează glutenul din alimente în cel mai scurt timp
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum