Bisexualitatea

Bisexualitatea

©

Autor:

Bisexualitatea

Atunci când o persoană se identifică ca fiind bisexuală, ea consideră că atât bărbaÈ›ii, cât È™i femeile sunt atrăgători din punct de vedere fizic, sexual sau emoÈ›ional. Bisexualitatea este doar un concept larg, deoarece există diverse variaÈ›ii.

Persoanele care sunt atrase atât de bărbaÈ›i, cât È™i de femei, de exemplu, nu se identifică neapărat ca fiind bisexuale, ci prefera să se identifice ca heterosexuale, homosexuale sau pot decide să nu folosească nicio etichetă pentru a-È™i descrie sexualitatea. Alteori, o persoană se poate simÈ›i atrasă atât de bărbaÈ›i, cât È™i de femei, dar se poate angaja în activități sexuale doar cu membrii acelui sex, sau poate alege să renunÈ›e la orice activitate sexuală. (1)

Diferitele modele de comportament bisexual fac obiectul a numeroase ipoteze. În funcÈ›ie de impulsurile È™i experienÈ›ele sexuale, J. R. Little clasifică bisexualitatea în cel puÈ›in 13 categorii diferite:


  • Bisexuali alternativi - pot avea o relaÈ›ie cu un bărbat, iar apoi, după ce această relaÈ›ie se termină, pot alege un partener de sex feminin pentru o relaÈ›ie ulterioară, iar mulÈ›i se întorc la un partener de sex masculin în continuare.
  • Bisexuali circumstanÈ›iali - în primul rând sunt heterosexuali, dar vor alege parteneri de acelaÈ™i sex doar în situaÈ›ii în care nu au acces la parteneri de alt sex, cum ar fi atunci când sunt în închisoare, în armată sau într-o È™coală segregată pe sexe.
  • Bisexuali cu relaÈ›ii concurente - au o relaÈ›ie primară cu un singur sex, dar au în acelaÈ™i timp È™i alte relaÈ›ii ocazionale sau secundare cu persoane de alt sex.
  • Bisexuali condiÈ›ionaÈ›i – fie sunt heterosexuali, fie homosexuali/lesbiene, dar vor trece la o relaÈ›ie cu un alt gen pentru un câÈ™tig financiar sau profesional sau pentru un scop specific.
  • Bisexuali emoÈ›ionali - au relaÈ›ii emoÈ›ionale intime atât cu bărbaÈ›ii, cât È™i cu femeile, dar au relaÈ›ii sexuale doar cu unul dintre sexe.
  • Bisexuali integraÈ›i - au mai multe relaÈ›ii primare în acelaÈ™i timp, una cu un bărbat È™i una cu o femeie.
  • Bisexuali exploratori - fie sunt heterosexuali, fie homosexuali/lesbiene, dar întreÈ›in relaÈ›ii sexuale cu un alt sex doar pentru a-È™i satisface curiozitatea sau pentru „a vedea cum este”.
  • Bisexuali hedoniÈ™ti - sunt heterosexuali sau gay/lesbiene, dar vor întreÈ›ine uneori relaÈ›ii sexuale cu un alt sex în primul rând pentru distracÈ›ie sau satisfacÈ›ie pur sexuală.
  • Bisexuali recreaÈ›ionali - în primul rând sunt heterosexuali, dar fac sex cu homosexuali sau lesbiene doar atunci când se află sub influenÈ›a anumitor substanÈ›e È™i/sau a alcoolului.
  • Bisexuali izolaÈ›i – sunt 100% heterosexuali sau homosexuali/lesbiene în prezent, dar au avut una sau mai multe experienÈ›e sexuale cu un alt sex în trecut.
  • Bisexuali latenÈ›i – sunt complet heterosexuali sau homosexuali/lesbiene în comportament, dar au o dorință puternică de a face sex cu un alt gen, dar nu au experimentat niciodată.
  • Bisexuali motivaÈ›ionali - femei heterosexuale care întreÈ›in relaÈ›ii sexuale cu alte femei doar pentru că un partener masculin insistă să facă asta pentru a-l excita.
  • Bisexuali de tranziÈ›ie - se identifică temporar ca bisexuali în timp ce se află în procesul de trecere de la heterosexualitate la homosexualitate sau lesbianism, sau de trecere de la homosexualitate sau lesbianism la heterosexualitate. (2)


Probleme pe care le întâmpină persoanele care îÈ™i dezvăluie bisexualitatea

Procesul de declarare a bisexualității poate fi îndelungat È™i continuu. Poate fi tulburător în lipsă de asistență È™i cu o acceptare socială a bisexualității redusă.

Atunci când o persoană iese în evidență ca fiind bisexuală, ar putea fi văzută ca o persoană care nu se poate decide È™i se poate confrunta cu reacÈ›ii negative. De asemenea, ar putea fi nevoită să-i convingă pe cei dragi È™i pe prieteni să respingă noÈ›iunile preconcepute despre ce înseamnă să fii bisexual.

Ar putea fi dificil să convingi membrii sceptici ai familiei și prietenii că ești de fapt bisexual, deoarece nu există indicii exterioare ale orientării tale sexuale.

Persoanele bisexuale se pot confrunta cu presiuni din partea comunității pentru a se identifica cu un gen în detrimentul celuilalt. Deoarece se tem de discriminarea din partea familiei, a prietenilor È™i a comunității în general, unele persoane pot fi reticente în a mărturisi că au gânduri sau experienÈ›e bisexuale. (1)

Riscurile sănătății persoanelor bisexuale

Persoanele bisexuale prezintă un risc crescut de rezultate negative pentru sănătate în comparaÈ›ie cu persoanele heterosexuale.

În urma unui studiu realizat de Brian A. Feinstein, de la Institute for Sexual and Gender Minority Health and Wellbeing, Northwestern University Feinberg School of Medicine, s-a constatat faptul că există dovezi substanÈ›iale că persoanele bisexuale sunt mai susceptibile de a se confrunta cu probleme de sănătate mintală È™i de abuz de droguri. Aceste diferenÈ›e sunt vizibile în cele trei aspecte ale bisexualității (identificare, atracÈ›ie È™i comportament). Există, de asemenea, dovezi că femeile bisexuale sunt mai susceptibile de a contracta infecÈ›ii cu transmitere sexuală decât lesbienele sau femeile heterosexuale È™i că bărbaÈ›ii bisexuali sunt mai susceptibili de a contracta infecÈ›ii cu transmitere sexuală decât bărbaÈ›ii heterosexuali.

Stresul asociat discriminării și stigmatizării este una dintre principalele cauze ale problemelor de sănătate ale persoanelor bisexuale.

Sănătatea mintală

Persoanele bisexuale se confruntă cu mai multe probleme de sănătate mintală decât persoanele monosexuale. Bisexualitatea a fost în mod obiÈ™nuit legată de o incidență mai mare a tulburărilor de dispoziÈ›ie/anxietate atât la femei, cât È™i la bărbaÈ›i. Spre deosebire de lesbiene (44,4% pentru tulburările de dispoziÈ›ie, 40,8% pentru tulburările de anxietate) È™i de femeile heterosexuale (30,5% pentru tulburările de dispoziÈ›ie, 31,3% pentru tulburările de anxietate), femeile identificate ca bisexuale au avut rate mai mari de tulburări de dispoziÈ›ie/anxietate pe parcursul vieÈ›ii (58,7% pentru tulburările de dispoziÈ›ie, 57,8% pentru tulburările de anxietate).

BărbaÈ›ii bisexuali au avut rate mai mari de tulburări de dispoziÈ›ie/anxietate pe parcursul vieÈ›ii decât bărbaÈ›ii heterosexuali (19,8% pentru tulburări de dispoziÈ›ie È™i 18,6% pentru tulburări de anxietate), dar ratele au fost comparabile cu cele ale bărbaÈ›ilor homosexuali (42,3% pentru tulburări de dispoziÈ›ie È™i 41,2% pentru tulburări de anxietate). DeÈ™i ratele pentru bărbaÈ›ii care s-au autoidentificat ca homosexuali sau bisexuali au fost egale, cei care erau bisexuali din punct de vedere comportamental au avut rate mai mari decât cei care erau homosexuali din punct de vedere comportamental (46,5% față de 26,8% pentru tulburările de dispoziÈ›ie È™i 38,9% față de 25,0% pentru tulburările de anxietate). (3)


Data actualizare: 14-10-2022 | creare: 14-10-2022 | Vizite: 1156
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum