Cânepa - posibil superaliment pentru vegetarieni?

©

Autor:

Cânepa - posibil superaliment pentru vegetarieni?
În ultimul deceniu, consumul de semințe de cânepă în scopuri nutriționale a crescut semnificativ, aproape dublându-se în Germania și Olanda. În trecut, multe țări au interzis cultivarea Cannabis sativa pentru a limita abuzul de substanțe psihotrope. Aceasta a avut ca efect și limitarea cultivării soiurilor cu conținut redus de THC. Recent, s-a permis cultivarea soiurilor cu conținut redus de THC (<0.3% w/w). Aceasta a reînnoit interesul pentru C. sativa și utilizările sale multiple, inclusiv în alimentație.
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au analizat literatura științifică existentă despre semințele de cânepă pentru a înțelege proprietățile lor nutriționale. Studiul s-a concentrat în special pe rolul semințelor de cânepă în dietele vegetariene, ca sursă de proteine, acizi grași esențiali, fibre alimentare și minerale.

Cânepa - beneficii pentru sănătate

Semințele de cânepă, odată considerate un deșeu, sunt acum cultivate în peste 50 de soiuri cu compoziții macronutriente variate. Acestea sunt bogate în proteine (până la 30%), fibre alimentare (30-40%) și lipide (25-30%). Un aspect notabil este versatilitatea lor, putând fi consumate întregi, decorticate, sub formă de ulei sau făină.

În dietele vegetariene, semințele de cânepă pot completa sursele de proteine vegetale, având un conținut ridicat de arginină, care constituie 12% din proteina de cânepă. De asemenea, cânepa conține aminoacizi pe bază de sulf și edestin, care sunt deficitari în dietele vegetariene.

Pe lângă proteine, semințele de cânepă sunt o sursă bogată de acizi grași nesaturați și polinesaturați, care constituie ~90% și 80% din fracția lor lipidică totală. Uleiul de semințe de cânepă are un conținut ridicat de acid oleic (20%), similar cu uleiul de măsline extra virgin.

În ceea ce privește micronutrienții, cum ar fi fierul, zincul și calciul, aceștia pot fi critici în dietele vegetariene neplanificate. Concentrația de calciu în semințele de cânepă variază în funcție de soi, de la 90 mg/100 g la 955 mg/100 g.

Sustenabilitate

Cânepa este, de asemenea, o cultură extrem de sustenabilă, cu un impact ambiental redus. Ea izolează carbonul, nu epuizează solul și necesită mai puține pesticide și irigații.

Concluzii

Autorii studiului au concluzionat că semințele de cânepă pot fi o sursă valoroasă de nutrienți, în special pentru vegetarieni. Ele pot fi utilizate în industria de panificație, pentru extragerea uleiurilor bogate în acizi grași esențiali și ca surse de proteine de înaltă valoare biologică. Cu dezvoltarea de noi tehnici, beneficiile pentru sănătate ale semințelor de cânepă ar putea fi și mai mari în viitor, necesitând însă cercetări suplimentare pentru optimizarea concentrației de compuși bioactivi.

sursa: News Medical
foto: MexChriss / Shutterstock

Data actualizare: 22-09-2023 | creare: 22-09-2023 | Vizite: 199
Bibliografie
Is hemp the superfood vegetarians have been waiting for?, link: https://www.news-medical.net/news/20230922/Is-hemp-the-superfood-vegetarians-have-been-waiting-for.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum