Cânepa - posibil superaliment pentru vegetarieni?
©
Autor: Airinei Camelia

Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au analizat literatura È™tiinÈ›ifică existentă despre seminÈ›ele de cânepă pentru a înÈ›elege proprietățile lor nutriÈ›ionale. Studiul s-a concentrat în special pe rolul seminÈ›elor de cânepă în dietele vegetariene, ca sursă de proteine, acizi graÈ™i esenÈ›iali, fibre alimentare È™i minerale.
Cânepa - beneficii pentru sănătate
SeminÈ›ele de cânepă, odată considerate un deÈ™eu, sunt acum cultivate în peste 50 de soiuri cu compoziÈ›ii macronutriente variate. Acestea sunt bogate în proteine (până la 30%), fibre alimentare (30-40%) È™i lipide (25-30%). Un aspect notabil este versatilitatea lor, putând fi consumate întregi, decorticate, sub formă de ulei sau făină.În dietele vegetariene, seminÈ›ele de cânepă pot completa sursele de proteine vegetale, având un conÈ›inut ridicat de arginină, care constituie 12% din proteina de cânepă. De asemenea, cânepa conÈ›ine aminoacizi pe bază de sulf È™i edestin, care sunt deficitari în dietele vegetariene.
Pe lângă proteine, seminÈ›ele de cânepă sunt o sursă bogată de acizi graÈ™i nesaturaÈ›i È™i polinesaturaÈ›i, care constituie ~90% È™i 80% din fracÈ›ia lor lipidică totală. Uleiul de seminÈ›e de cânepă are un conÈ›inut ridicat de acid oleic (20%), similar cu uleiul de măsline extra virgin.
În ceea ce priveÈ™te micronutrienÈ›ii, cum ar fi fierul, zincul È™i calciul, aceÈ™tia pot fi critici în dietele vegetariene neplanificate. ConcentraÈ›ia de calciu în seminÈ›ele de cânepă variază în funcÈ›ie de soi, de la 90 mg/100 g la 955 mg/100 g.
Sustenabilitate
Cânepa este, de asemenea, o cultură extrem de sustenabilă, cu un impact ambiental redus. Ea izolează carbonul, nu epuizează solul È™i necesită mai puÈ›ine pesticide È™i irigaÈ›ii.Concluzii
Autorii studiului au concluzionat că seminÈ›ele de cânepă pot fi o sursă valoroasă de nutrienÈ›i, în special pentru vegetarieni. Ele pot fi utilizate în industria de panificaÈ›ie, pentru extragerea uleiurilor bogate în acizi graÈ™i esenÈ›iali È™i ca surse de proteine de înaltă valoare biologică. Cu dezvoltarea de noi tehnici, beneficiile pentru sănătate ale seminÈ›elor de cânepă ar putea fi È™i mai mari în viitor, necesitând însă cercetări suplimentare pentru optimizarea concentraÈ›iei de compuÈ™i bioactivi.sursa: News Medical
foto: MexChriss / Shutterstock
Data actualizare: 22-09-2023 | creare: 22-09-2023 | Vizite: 199
Bibliografie
Is hemp the superfood vegetarians have been waiting for?, link: https://www.news-medical.net/news/20230922/Is-hemp-the-superfood-vegetarians-have-been-waiting-for.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul majorității caloriilor în prima parte a zilei nu influențează scăderea în greutate
- Noi întrebuințări ale fructului de avocado (Studiu)
- Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao și fructe de pădure? (studiu)
- Consumul ridicat de emulgatori poate crește riscul de boli cardiovasculare
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum