Care sunt motivele pentru care unii oameni aleg să nu se vaccineze?

©

Autor:

Care sunt motivele pentru care unii oameni aleg să nu se vaccineze?
La nivel mondial, ezitarea cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 se dovedește o piedică importantă în prevenirea răspândirii bolii. Un nou studiu, condus de cercetătorii din Japonia, arată care sunt factorii specifici care influențează atitudinile față de vaccinuri. Informațiile furnizate de oamenii de știință se pot dovedi extrem de valoroase pentru creșterea gradului de vaccinare.
„Ezitarea cu privire la vaccinare reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea globală. Deoarece se știe că oamenii din Japonia au un nivel scăzut de încredere în siguranța vaccinurilor, am vrut să investigăm o gamă largă de factori care ar putea afecta ezitarea și acceptarea vaccinului”, explică autorul principal al studiului, profesorul Takayuki Harada de la Universitatea din Tsukuba.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au efectuat un sondaj online în care participanții din diferite grupe de vârstă au fost rugați să furnizeze informațiile lor sociodemografice și să răspundă la întrebări referitoare la atitudinile lor cu privire la vaccinare pe o perioadă de 5 luni. Întrebările au explorat factorii comportamentali și psihosociali, cum ar fi comportamentele legate de sănătate, percepțiile de risc ale COVID-19, anxietatea și atitudinile față de știință și pseudoștiință, dar și motivele schimbărilor de atitudine în timp.

Rezultatele, considerate surprinzătoare de către autori, au arătat că ratele de acceptare a vaccinurilor s-au dublat în rândul participanților pe parcursul celor 5 luni de observație. Așa cum era de așteptat, comportamentele legate de sănătate, cum ar fi mersul la controale medicale regulate și vaccinurile împotriva gripei, au fost în mod constant asociate cu o acceptare ridicată a vaccinurilor. „Descoperirile noastre indică faptul că circumstanțele și factorii psihologici, cum ar fi anxietatea și percepția riscului, sunt legați de schimbări în atitudinea de vaccinare. Astfel, sunt necesare abordări interdisciplinare pentru a spori eficacitatea programelor de vaccinare”, spune același autor.

Înțelegerea modului în care anumiți factori influențează acceptarea vaccinului poate duce la noi strategii pentru diseminarea informațiilor legate de vaccin în moduri mai individualizate, precum și la facilitarea dezvoltării intervențiilor psihologice pentru a aborda ezitarea și anxietatea la vaccin.

sursa: News Medical
foto: Dimitris Barletis/Shutterstoc

Data actualizare: 13-01-2022 | creare: 13-01-2022 | Vizite: 529
Bibliografie
Researchers identify specific factors that influence attitudes about vaccines, link: https://www.news-medical.net/news/20220111/Researchers-identify-specific-factors-that-influence-attitudes-about-vaccines.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum