Cât de aproape suntem de vindecarea cancerului?

©

Autor:

Cât de aproape suntem de vindecarea cancerului?
Cancerul este printre principalele cauze de deces la nivel global, iar cercetările privind tratamentele oncologice sunt în continuă derulare. Cât de aproape suntem de găsirea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 6 decese sunt cauzate de cancer.

Știai că aproape 40% dintre decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite?
În prezent, cele mai cunoscute tratamente împotriva cancerului sunt chimioterapia, radioterapia, rezecția tumorală și terapia hormonală. Tratamentul cancerigen depinde de localizarea tumorii, de dimensiuni, gradul de răspândire și starea generală de sănătate a pacientului. Unii pacienți beneficiază de un singur tip de tratament, în timp ce alții de o combinație de terapii. 

Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
Iată un fimuleț 3D cu o explicație pe scurt a ceea ce reprezintă cancerul:


Sursa: BioDigital Systems

Inovațiile în terapia oncologică vizează mai ales tratamentul cancerelor agresive însoțite de efecte adverse severe, recidivele canceroase și terapia cancerelor rezistente la tratament.

Iată câteva cercetări recente care conferă sau ar putea conferi noi soluții de terapii oncologice mai eficiente:

Activarea sistemului imunitar

Un tip de tratament ce a atras atenția în ultimii ani este imunoterapia, care antrenează sistemul imunitar împotriva agenților străini și a celulelor dăunătoare, activând răspunsul sistemului imunitar la răspândirea tumorilor canceroase.

Grație experimentelor in vivo și in vitro, cercetătorii au găsit un posibil mod de a dezactiva sistemul care protejează celulele canceroase (unele tipuri agresive de cancer se pot răspândi mai rapid și devin rezistente la chimioterapie sau radioterapie). Cercetările au arătat că macrofagele sau celulele sangvine albe care în mod normal atacă reziduurile celulare și alte corpuri străine nu pot elimina celulele canceroase agresive, deoarece interacțiunea cu celulele canceroase face ca acestea să detecteze 2 semnale ce anulează acțiunea de „curățare”.

Vaccinurile inovatoare

Un posibil mod de alupta împotriva celulelor canceroase ar putea fi utilizarea de virusuri terapeutice care să atace celulele canceroase, fără să le afecteze pe cele sănătoase. Cercetările recente au arătat că un virus terapeutic poate trece de bariera creier-sânge, ceea ce deschide noi căi spre posibilele tipuri de imunoterapii ce ar putea fi utilizate pentru tratarea cancerelor cerebrale agresive.

Vaccinurile cu celule dendritice sunt o altă arie îmbunătățită în imunoterapie, unde celulele dendritice sunt prelevate, dotate cu antigen specific tumoral și injectate înapoi în corp pentru a întări sistemul imunitar și pentru a-l activa. A fost dezvoltată și o substanță care după injectarea în corp devine gelifiată, un sistem bioactiv care poate îngloba atât medicament chimioterapic, cât și imunoterapie simultan, eliberându-le sistematic la nivelul tumorii.


Revoluția nanoparticulelor

Nanoparticulele sunt particule microscopice care pot fi soluția la dezvoltarea de metode precise și neinvazive de a ataca celulele canceroase. Acestea pot depista celulele canceroase sau tumori fără să afecteze celulele sănătoase din jur.

Un tip de particule nou-dezvoltate cu capacitate de auto-reglare pot expune tumorile la căldură, evitând contactul cu țesuturile sănătoase. Pot fi utilizate și pentru a depista celule stem canceroase, celule nediferențiate asociate cu rezistența anumitor tipuri de cancere la tratamente tradiționale cum e chimioterapia.

Nanoporaticulele pot fi umplute cu medicamente și trimise țintit la celulele stem canceroase pentru a preveni dezvoltarea sau recidiva.

nanoparticule
Sursa: Genetic Engineering and Biotechnology News

Strategiile de „înfometare” a tumorilor

Acestea ar putea fi utilizate pentru cancerele agresive, rezistente care nu răspund la tratamentul obișnuit.

Un mod ar fi stoparea glutaminei, un aminoacid care hrănește celulele canceroase, ajutând astfel la maximizarea impactului stresului oxidativ, un proces care poate induce moartea celulelor. Alte moduri ar fi oprirea celulelor de a hrăni o enzimă ce le asigură energie pentru funcționalitatea sau diminuarea celulelor canceroase de energie prin blocarea accesului la vitamina B2.

Epigenetica

Epigenetica se referă la modificările cauzate în organism prin alterarea expresiei genice, care dictează dacă anumite caracteristici apar sau dacă anumite acțiuni sunt afectate la nivel biologic.

Multe cancere și comportamente ale celulelor canceroase sunt fi determinate de factori epigenetici. Alterările genetice și epigenetice interacționează cu celulele canceroase în toate stadiile de dezvoltare, favorizând progresul cancerului.

Anumite gene pot fi responsabile de dezvoltarea celulelor canceroase și pot influența evoluția bolii și eficiența tratamenulului. Mutațiile genetice pot induce rezistența la tratament și pot dirija metastazarea.

Majoritatea proiectelor de cercetare sunt în stadii incipiente, dar rezultatele sunt promițătoare în toate ariile menționate anterior.

Deși cercetările sunt promițătoare și deși noi tratamente sunt dezvoltare și trec de aprobări, asta nu înseamnă că funcționează pentru fiecare pacient în parte. Cancerul nu este ca orice altă boală, deoarece poate pătrunde în toate sistemele organismului într-un mod variat la fiecare persoană. Fiecare tip de cancer necesită o abordare diferită în funcție de organele, țesuturile și funcțiile afectate.


Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 07-03-2018 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 1394
Bibliografie
The state of cancer: Are we close to a cure?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321106.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul celor mai frecvente forme de cancer
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Cum afectează țesutul gras în exces cancerogeneza?
  •