Aproximativ 66% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de „ghinion” (Studiu)
Autor: Mancaș Mălina

Pentru a se reproduce, celulele se divid. De fiecare dată când are loc acest proces, pot să apară mici erori la nivelul ADN-ului. De obicei acestea nu produc efecte, dar dacă au lor în rânduri repetate la aceleași gene, pot cauza cancer.
Cercetătorii au analizat incidența acestor erori în cazul dezvoltării cancerului, comparându-le cu efectele fumatului, poluarea, mutațiile ereditare sau alți factori. S-a observat că zonele cu cele mai multe diviziuni celulare prezintă cel mai mare risc de cancer, cum e colonul, în timp ce locurile cu cele mai reduse diviziuni, cum ar fi creierul, prezintă probabilitate mai redusă de dezvoltare a cancerului.
Cu ajutorul unui algoritm matematic cercetătorii au analizat cazurile de cancer produse de modificări genetice, de erori de replicare ale ADN-ului sau cauzate de factori de mediu. Replicările eronate au fost vinovate pentru aproximativ două treimi dintre cazurile totale de cancer. Aceste valori diferă și în funcție de tipul cancerului: în cazul cancerului pulmonar, 65% au fost cauzate de factori de mediu și doar 35% de erori de replicare. În cazul cancerului de prostată, peste 95% dintre cazuri au fost produse de erori în replicarea ADN-ului. De asemenea, în cazul cancerelor în rândul copiilor, majoritatea sunt produse de erori de replicare.
După examinarea a 32 tipuri diferite de cancer, s-a tras concluzia că 66% dintre acestea au fost cauzate de hazard, de erori de copiere celulară, 29% produse de stilul de viață și factori de mediu și doar 5% determinate de mutații genetice moștenite.
Deși aceste cancere nu pot fi prevenite, diagnosticarea timpurie facilitează tratamentul și crește considerabil șansele de vindecare.
Sursa: Bigthink
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nivelul citokinelor ar putea prezice apariţia reacţiilor imunologice la pacienţii oncologici trataţi cu imunoterapii
- Administrarea zilnică de aspirină scade riscul de cancer (meta-analiză)
- Tratarea metastazelor cancerului de sân cu ajutorul ultrasunetelor
- Reprogramarea celulelor T sporește beneficiile imunoterapiei
- Cancer la stomac cu metastaze in ficat
- Cancer de colon?
- Cred ca am cancer. Va rog frumos un sfat !
- Pentru bolnavii de cancer, tumori exista apa PREVENTA
- Dr. Hamer si cauzele psihice care duc la cancer
- Analize sange depistare cancer
- Zometa carbamazepina si aromasin
- Cancer in gat
- SUPORTUL FAMILIEI ŞI PRIETENILOR