Cât de periculos este consumul de ardei iuți?

Cât de periculos este consumul de ardei iuți?

©

Autor:

Cât de periculos este consumul de ardei iuți?

Ardeii iuÈ›i determină o simptomatologie bogată - fapt constatat de la primul contact cu alimentul. Însă întrebarea este dacă ardeii iuÈ›i pot cauza probleme de sănătate.

 

Componenta principală din ardei - cea care le conferă caracterul iute - este capsaicina. Capsaicina se leagă de receptorii de la nivelul papilelor gustative care detectează temperatura, trimiÈ›ând semnale ca alimentul este iute către creier. Intensitatea senzaÈ›iei de iute caracteristică unui tip de ardei variază în funcÈ›ie de nivelul capsaicinei. Pentru a determina cât de iute este un anumit tip de ardei, se poate face referire la scara Scoville, care realizează o ierarhizare a tipurilor de ardei, de la cel mai iute până la cel mai puÈ›in iute, pe baza concentraÈ›iei de capsaicină. Astfel, ardeii graÈ™i sunt cel mai puÈ›in iuÈ›i întrucât nu conÈ›in capsaicină iar „ardeiul fantomă” (ghost pepper) È™i ardeiul Trinidad scorpion, cei mai iuÈ›i.


DeÈ™i este un mit faptul că ardeii iuÈ›i pot determina leziuni fizice la nivelul esofagului sau limbii, există anumite riscuri asociate cu consumul de alimente extra picante. Când mâncăm ardei foarte iuÈ›i, creierul primeÈ™te semnale dureroase care pot declanÈ™a tulburări gastrice, greață sau vărsături. Stomacul reacÈ›ionează la fel ca în cazul ingestiei unei substanÈ›e toxice - prin eliminarea alimentului consumat. Dacă persoana ajunge să verse, atunci acidul care pleacă de la stomac poate irita esofagul, iar în funcÈ›ie de iuÈ›imea ardeiului, iritaÈ›ia poate determina leziuni importante. Alte reacÈ›ii posibile ale organismului la consumul de ardei foarte iuÈ›i sunt senzaÈ›ia de amorÈ›eală È™i dificultățile respiratorii.


TotuÈ™i, consumul de ardei iuÈ›i are È™i anumite beneficii. Studiile sugerează că anumite ingrediente bogate în capsaicină, precum piperul Cayenne, poate ajuta la scăderea în greutate prin limitarea apetitului È™i stimularea capacității organismului de a arde calorii. De asemenea, piperul Cayenne ajută È™i la eliberarea sinusurilor, la ameliorarea durerii È™i la inhibarea creÈ™terii anumitor bacterii.

Pentru a profita de beneficiile aduse de ardeii iuÈ›i, se recomandă alegerea varietăților care nu sunt foarte sus pe scara Scoville È™i consumul lor alături de alte alimente, astfel încât efectele asupra limbii, esofagului È™i stomacului să fie diminuate.

Sursa: Health.com


Data actualizare: 29-12-2018 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 25949
Bibliografie
Is It Dangerous to Eat Really Hot Peppers?, link: https://www.health.com/food/dangers-eating-hot-peppers
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ardei iute reduce riscul de mortalitate
  • Capsaicina - beneficiile consumului de ardei iute
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum