Cât de periculos este consumul de ardei iuți?

©

Autor:

Cât de periculos este consumul de ardei iuți?

Ardeii iuți determină o simptomatologie bogată - fapt constatat de la primul contact cu alimentul. Însă întrebarea este dacă ardeii iuți pot cauza probleme de sănătate.

 

Componenta principală din ardei - cea care le conferă caracterul iute - este capsaicina. Capsaicina se leagă de receptorii de la nivelul papilelor gustative care detectează temperatura, trimițând semnale ca alimentul este iute către creier. Intensitatea senzației de iute caracteristică unui tip de ardei variază în funcție de nivelul capsaicinei. Pentru a determina cât de iute este un anumit tip de ardei, se poate face referire la scara Scoville, care realizează o ierarhizare a tipurilor de ardei, de la cel mai iute până la cel mai puțin iute, pe baza concentrației de capsaicină. Astfel, ardeii grași sunt cel mai puțin iuți întrucât nu conțin capsaicină iar „ardeiul fantomă” (ghost pepper) și ardeiul Trinidad scorpion, cei mai iuți.


Deși este un mit faptul că ardeii iuți pot determina leziuni fizice la nivelul esofagului sau limbii, există anumite riscuri asociate cu consumul de alimente extra picante. Când mâncăm ardei foarte iuți, creierul primește semnale dureroase care pot declanșa tulburări gastrice, greață sau vărsături. Stomacul reacționează la fel ca în cazul ingestiei unei substanțe toxice - prin eliminarea alimentului consumat. Dacă persoana ajunge să verse, atunci acidul care pleacă de la stomac poate irita esofagul, iar în funcție de iuțimea ardeiului, iritația poate determina leziuni importante. Alte reacții posibile ale organismului la consumul de ardei foarte iuți sunt senzația de amorțeală și dificultățile respiratorii.


Totuși, consumul de ardei iuți are și anumite beneficii. Studiile sugerează că anumite ingrediente bogate în capsaicină, precum piperul Cayenne, poate ajuta la scăderea în greutate prin limitarea apetitului și stimularea capacității organismului de a arde calorii. De asemenea, piperul Cayenne ajută și la eliberarea sinusurilor, la ameliorarea durerii și la inhibarea creșterii anumitor bacterii.

Pentru a profita de beneficiile aduse de ardeii iuți, se recomandă alegerea varietăților care nu sunt foarte sus pe scara Scoville și consumul lor alături de alte alimente, astfel încât efectele asupra limbii, esofagului și stomacului să fie diminuate.

Sursa: Health.com


Data actualizare: 29-12-2018 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 26002
Bibliografie
Is It Dangerous to Eat Really Hot Peppers?, link: https://www.health.com/food/dangers-eating-hot-peppers
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ardei iute reduce riscul de mortalitate
  • Capsaicina - beneficiile consumului de ardei iute
  • Piquin chili, un ardei exotic cu potențial valoros pentru sănătate, în condiții optime de cultivare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum