Ce e de făcut dacă se rupe prezervativul?

©

Autor:

Ce e de făcut dacă se rupe prezervativul?
Prezervativul reprezintă una din cele mai folosite și eficiente metode contraceptive, protejând împotriva unei eventuale sarcini într-o proporție de 97-98%.

Pe lângă utilitatea sa contraceptivă, prezervativul este singura opțiune ce protejează ambii parteneri de riscul infecțiilor cu transmitere sexuală.

Ruperea prezervativului este un „scenariu” nedorit, care oferă motive de îngrjorare, în special cuplurilor tinere și celor care nu au un partener sexual stabil sau au parteneri multipli.

În primul rând, e bine de știut că prezervativele nu se rup atât de ușor pe cât am crede (aproximativ 2% din cei care îl folosesc au acest „ghinion”).
Latexul din care sunt confecționate, precum și lubriafianții aferenți permit o bună elasticitate și pliere pe organul erect.

Importantă, în evitarea acestui incident, este montarea corectă a prezervativului:
 • prezervativul trebuie folosit numai pe un penis în erecție și nu în stare flască.
 • verificați ca prezervativul să nu fie pus pe dos: dacă nu se derulează, este așezat greșit și trebuie aruncat (nu trebuie să încercați întoarcerea pe cealaltă față, deoarece pe vârf ar putea exista urme de lichid preejaculator)
 • prindeți cu degetele vârful prezervativului, pentru a elimina aerul – golurile de aer cresc riscul ruperii.
 • așezați-l pe vârful penisului și în timp ce continuați să țineți cu degetele vârful, derulați prezervativul până la baza organului.
 • dacă penisul este necircumcis, înainte de a derula prezervativul, trageți în jos prepuțul.

Alte lucruri de avut în vedere:
 • evitați manipularea prezervativului cu unghii ascuțite sau facă aveți inele pe degete
 • nu tăiați ambalajul cu foarfeca și nici nu îl rupeți cu dinții
 • nu folosiți două prezervative (unul peste celălalt) în ideea că veți fi mai protejați așa; de fapt, este mai probabil ca prezervativele să se rupă în acest fel, din cauza frecării dintre cele două membrane din Latex
 • nu folosiți lubrifiante pe bază de ulei, deoarece pot slăbi rezistența latexului din care e confecționat prezervativul.
 • verificați data expirării, cât și condițiile în care a fost păstrat prezervativul; deprecierea prezervativului (uscarea lubrifiantului, subțierea latexului) determină un risc mai mare de rupere.
 • asigurați-vă că prezervativul are o mărime potrivită și nu este prea larg sau prea mic
 • încercați să verificați prezervativul atunci când schimbați pozițiile, pentru a observa dacă este intact.

S-a rupt prezervativul. Ce să (nu) fac?

Ruperea prezervativului presupune două riscuri majore: sarcina nedorită și contactarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS).

 • în primul rând, dacă prezervativul s-a rupt sau a alunecat, ar fi bine trebuie să încetați imediat actul sexual
 • dacă totuși sunteți suficienți de „curajoși” să continuați, aruncați prezervativul rupt și folosiți altul nou
 • faceți un duș și spălați-vă cu apă călduță și săpun; partenera trebuie să evite dușurile vaginale, mai ales dacă sperma a pătruns în vagin, pentru că astfel ar putea fi „împinsă” mai mult în interior, iar riscul sarcinii și al bolilor cu transmitere sexuală crește!
  Atenție, însă: dușul după un contact sexual în care s-a produs ruperea/alunecarea prezervativului nu anulează riscul unei sarcini și nici pe cel al contactării unor BTS!
 • indiferent dacă incidentul s-a produs înainte sau după ejaculare, riscul unei sarcini există; prin urmare, partenera trebuie să solicite contracepție de urgență (pilula de a doua zi), dacă dorește să evite o eventuală sarcină. Cu cât mai repede se apelează la pilula de urgență, cu atât eficiența este mai ridicată.
 • o altă metodă contraceptivă de urgență este dispozitivul intrauterin – steriletul; dacă partenera preferă o metodă contraceptivă permanentă, se poate adresa medicului cât mai curând după actul sexual. Steriletul acționează ca o metodă contraceptivă de urgență dacă este montat în primele 7 zile de la raportul sexual.
 • dacă ruperea prezervativului s-a produs în timpul unei relații sexuale pasagere sau aveți mai mulți parteneri sexuali, este vital ca ambele persoane implicate să beneficieze de testare pentru bolile cu trasmitere sexuală (inclusiv HIV) în ciuda oricăror rețineri și senzații de jenă.
  Sănătatea este mai importantă decât un moment pasager de stânejeneală! E bine să se discute deschis și sincer despre trecutul sexual al fiecăruia, pentru a evalua obiectiv riscurile reale.

Ruperea prezervativului nu trebuie să descurajeze folosirea viitoare a acestei metode, cu atât mai mult cu cât este singura ce protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală!

Luați însă în considerare folosirea, în paralel, a altor metode contraceptive și asigurați-vă că urmați corect instrucțiunile de folosire care se regăsesc pe cutiile prezervativelor

Data actualizare: 12-04-2020 | creare: 16-10-2014 | Vizite: 24533
Bibliografie
1 - Condoms: know the facts, link:
https://www.nhs.uk/Livewell/teenboys/Pages/Condoms.aspx
2 - What should I do if the condom breaks?, link:
https://aids.about.com/od/safersexquestions/f/break.htm
3 – How do I use a condom, link:
https://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/how-do-i-use-condom.aspx
4 – Condoms, link:
https://everywomanshealthcentre.ca/condoms/v
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum