Alergia la latex

Alergia la latex

Latexul este o substanță lăptoasă secretată de arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis) căreia i se adaugă diverse substanțe chimice pentru a obține un produs final elastic.


Latexul se găsește în componența unor echipamente medicale (mănuși chirurgicale, tuburi de dren, sonde urinare, bandaje) și a unor obiecte de uz casnic (tetine, dispozitive contraceptive, scutece). (1, 4)


Alergia la latex apare atunci când organismul dezvoltă anticorpi împotriva proteinelor din latex. Din acest motiv persoanele cele mai afectate de acest tip de alergie sunt lucrătorii din domeniul sanitar (8-17%) care se sensibilizează în timp, prin expuneri repetate la latex sau persoanele care au suferit multiple intervenții chirurgicale (de notat sunt persoanele cu spina bifida - 68% dintre copiii cu această patologie sunt sensibilizați). În populația generală mai puțin de 1% sunt alergici la latex. (1)


Simptome

În funcție de tipul de reacție imună implicată există alergii imediate (tip I) sau întârziate (tip IV).


Alergia de tip I apare imediat după expunere și  se manifestă prin:

  • prurit oculonazal, strănut, rinoree apoasă;
  • tuse și/sau wheezing;
  • senzație de prurit faringian.


În cazurile severe, alergia se poate manifesta la nivel sistemic, afectând simultan mai multe organe și sisteme (șoc anafilactic):
urticarie (papule pruriginoase);
edem glotic, voce răgușită, disfagie (dificultăți la deglutiție);
wheezing (respirație șuierătoare), dispnee (senzație de lipsă de aer);
hipotensiune arterială, pierderea stării de conștiență. (2, 3)

Alergia de tip IV este reprezentată de dermatita de contact. Dermatita alergică de contact se manifestă prin apariția unei eczeme, ce depășește zona de contact la indivizi cu o anumită predispoziție genetică și este cauzată mai puțin de proteinele din latex și mai degrabă substanțelor chimice adăugate în procesul tehnologic de prelucrare a acestuia.


Introducerea pe cale sistemică a alergenului cu care pielea a venit în prealabil în contact poate determina o eczemă generalizată. (2, 3, 5)


Un alt tip de reacție la latex o constituie dermatita de contact iritativă, deși aceasta nu este propriu zis o alergie, în mecanismul patogenic nefiind implicat sistemul imun.
Dermatita de contact iritativă recunoaște ca simptome: edemul, eritemul, pielea uscata și pruriginoasă sau dimpotrivă cu flictene și chiar necroză. Simptomele apar și se limitează la zona de contact cu substanța, ca urmare a acțiunii iritante proprii acesteia sau ca urmare a contactului prelungit. (2, 3, 5)

Dintre persoanele cu alergie la latex documentată, testele cutanate pot arăta reacție încrucișată la avocado (53%), cartofi (40%), banane (38%), roșii (28%), kiwi (17%), reacție ce poate fi explicată prin prezența profilinei, o proteină ce se găsește în fructe, polen și latex.


Majoritatea persoanelor alergice la aceste alimente pot suferi de sindromul alergiei orale (reacție alergică localizată la nivelul cavității bucale manifestată prin prurit).


Diagnostic

Diagnosticarea alergiei la latex se bazează atât pe o anamneză detaliată pentru a evidenția tipul de manifestare alergică, cât și pe teste paraclinice.

În acest sens poate fi realizat un test cutanat (prick test) în care o cantitate de latex este plasată pe antebraț sau pe zona dorsală (spate).

Tegumentul este apoi ușor înțepat pentru a permite presupusului alergen să pătrundă, iar după o perioadă de timp medicul măsoară dimensiunea papulei și stabilește prezența sau absența alergiei.

Un alt tip de test ce poate fi realizat constă în recoltarea unei cantități de sânge pentru a determina cantitatea de Ig E specific (anticorpii specifici îndreptați împotriva proteinelor din latex).


În unele cazuri pacienții pot avea o anamneză înalt sugestivă pentru alergie, însă testele să fie negative, acest lucru putând fi explicat fie prin faptul că reacția nu este mediată de Ig E, fie prin faptul că soluția pentru prick-test nu conține proteina la care individul este sensibilizat. (6)

Tratament

Principiile de tratament în cazul alergiei la latex sunt individualizate în funcție de tipul alergiei și severitatea acesteia.


Singura modalitate de prevenire a unei reacții alergice este evitarea alergenului, astfel toți indivizii alergici trebuie să evite produsele cu latex natural în compoziția lor, putând folosi produse cu latex sintetic sau substituenți (de exemplu mănuși de examinare de vinil sau nitril în locul celor tradiționale din latex, prezervative fără latex).

În cazul în care reacția alergică este ușoară sau moderată în intensitate, medicația antihistaminică poate diminua simptomele, iar în cazurile severe persoanele alergice trebuie să poarte în permanență asupra lor o doză de adrenalină sau un stilou auto-injectabil.

Atenținonări

  • Evitați produsele ce conțin sau sunt făcute din latex: mănuși chirurgicale, baloane, prezervative și diafragme, tetine, elastice, bandaje, tuburi de dren, catetere, stetoscoape, manșetele tensiometrelor, dispozitive dentare.
  • Evitați spațiile în care este posibilă inhalarea de pudră din interiorul mănușilor (proteinele din latex se leagă la pudra de talc, iar în momentul manipulării, aceasta împreună cu proteinele alergene sunt eliberate în aer și pot fi inhalate).
  • Atenționați persoanele din jur în privința alergiei dumneavoastră.
  • Purtați întotdeauna un document care să ateste alergia dumneavoastră (în cazul în care ajungeți într-o situație de urgență la spital, personalul medical poate astfel să se orienteze în privința etiologiei).
  • Purtați asupra dumneavoastră întotdeauna o doză de adrenalină sau un stilou cu epinefrină în cazul în care alergia dumneavoastră este severă.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Risc de alergii mai mic la copiii care își ronțăie unghiile sau sug degetul
  • Spălatul pe mâini - o altă perspectivă
  • Viaskin Peanut - plasturele care tratează alergia la arahide
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum