Ce este ciclul menstrual normal?

©

Autor: [+ revizuiri*]

Ce este ciclul menstrual normal?

Ciclul menstrual normal reprezintă una dintre caracteristicile definitorii ale sexului feminin și este modul prin care organismul se pregătește de o eventuală sarcină. Apariția acestuia e legată de perioada pubertății; de regulă, prima menstruație (menarha) apare între 9 și 17 ani, vârsta care variază în funcție de particularitățile biologice ale fiecărei femei.

O dată pe lună, unul din cele două ovare ale femeii eliberează un ovul, printr-un proces care se numește ovulație. Ovululul eliberat lunar în uter, prin trompele uterine. În timp ce ovulul se dezvoltă în ovar, mucoasa uterină ("captușeala" uterului) începe să se îngroașe, pregătindu-se astfel de o sarcină, încât să poată hrăni un posibil embrion.

 

În cazul în care ovulul nu este fertilizat printr-un act sexual neprotejat, acesta este eliminat împreună cu mucoasa uterină și cu o cantitate mică de sânge, sub forma menstruație. Din prima zi de menstruație, până la următoarea, are loc un un nou ciclu menstrual.


Cele mai multe femei au un ciclu menstrual constant și regulat,  dar durata, frecvența și carcteristicile acestuia diferă de la femeie la femeie. Sângerarea menstruală durează în mod obișnuit între 3 și 7 zile, iar durata dintre sângerari (adică durata ciclului menstrual) variază între 25 și 40 de zile.

E indicat să monitorizezi durata, periodicitatea și abundența ciclului tău menstrual, pentru a i le putea comunica medicului ginecologic, în cadrul controalelor de rutină.

Multe femei observă unele schimbări de-a lungul ciclului menstrual. În mod obișnuit, secreția vaginală este mai consistentă și mai albicioasă după menstruație și vizibil mai redusă și mai elastică înainte de sângerare. În timpul ovulației, secreția este transparentă, ceva mai vâscoasă și mai alunecoasă decât în celelalte zile.

Menstruația este însoțită uneori și de manifestări mai puțin confortabile, atât fizice, cât și emoționale, reunite sub denumirea de sindrom premenstrual. De pildă, unele femei își simt sânii mai grei și mai sensibili în săptămâna de dinaintea menstruației. De asemenea, unele femei, se poate ca pe durata menstruației, femeile să resimtă dureri abdominale (dismenoree) dureri de spate sau de cap, diaree sau dispoziții schimbătoare.

Despre dismenoree, cât și despre sindromul premenstrual, puteți citi mai multe în secțiunea Sănătate feminină.


Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 43563
©

Articol revizuit de către: Asiminii Georgiana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Menopauza
  •