Ce fundal alegi pentru o întâlnire pe Zoom?

©

Autor:

Ce fundal alegi pentru o întâlnire pe Zoom?
Într-un studiu recent publicat în revista PLOS One, cercetătorii au analizat modul în care genul, expresia facială și fundalul video influențează primele impresii legate de competență și încredere în cadrul conferințelor video. Studiul vine în contextul în care pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ modul în care oamenii interacționează, mutând multe dintre întâlnirile față în față în mediul online. Platforme precum Microsoft Teams și Zoom au cunoscut o creștere exponențială a utilizatorilor, iar conferințele video ar putea deveni o normă în mediul profesional.
Primele impresii sunt formate instantaneu și au un impact semnificativ asupra rezultatelor din lumea reală, cum ar fi succesul financiar sau deciziile de angajare. În acest context, studiul a avut ca obiectiv să evalueze cum fundalul video, expresia facială și genul influențează percepțiile de competență și încredere.

Participanții la studiu au inclus 50 de bărbați, două persoane non-binare și 115 femei, cu vârste cuprinse între 19 și 68 de ani. Echipa de cercetare a evaluat diferite expresii faciale (fericită și neutră), genuri (feminin și masculin) și tipuri de fundal (acasă, neutru, acasă estompat, plante, noutăți și bibliotecă). S-au folosit 72 de imagini cu fețe caucaziene, afișate aleatoriu participanților, care au evaluat apoi competența și încrederea în persoanele respective. Analiza a fost efectuată folosind testul ANOVA.

Rezultate și concluzii

Rezultatele au arătat diferențe semnificative în percepția încrederii în funcție de fundalul video. Fețele cu un fundal de „noutate” sau „acasă” au fost percepute ca fiind mai puțin de încredere comparativ cu cele cu fundal neutru, acasă estompat, plante sau bibliotecă. Expresiile fericite au fost percepute ca fiind mai de încredere decât cele neutre. A existat, de asemenea, un efect de interacțiune semnificativ între fundal și expresia facială asupra percepției încrederii.

În ceea ce privește competența, fundalurile cu plante, bibliotecă sau neutre au fost considerate mai competente. Expresiile fericite au fost, de asemenea, percepute ca mai competente decât cele neutre. Femeile au fost percepute ca fiind mai competente și mai de încredere decât bărbații, în special atunci când aveau expresii fericite și un fundal de „acasă”.

Studiul subliniază importanța alegerii unui fundal adecvat și a expresiei faciale în formarea primelor impresii în cadrul conferințelor video. Aceste descoperiri sunt deosebit de relevante pentru procesul de recrutare și selecție, sugerând că candidații ar trebui să fie conștienți de aceste aspecte pentru a crea o primă impresie favorabilă în termeni de competență și încredere.

sursa: News Medical
foto: fizkes / Shutterstock

Data actualizare: 29-09-2023 | creare: 29-09-2023 | Vizite: 316
Bibliografie
Zoom backgrounds matter: Plants and bookshelves elevate trust!, link: https://www.news-medical.net/news/20230928/Zoom-backgrounds-matter-Plants-and-bookshelves-elevate-trust!.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Angajații care lucrează de la distanță sunt mai eficienți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum