Ce înseamnă să ejaculezi prea repede?

©

Autor:

Ce înseamnă să ejaculezi prea repede?

Literatura de specialitate sugerează că ejacularea precoce este cea mai frecventă dintre dificultățile sexuale masculine. Este o problemă comună pentru bărbați. Între 30%-40% dintre bărbați experimentează, la un moment dat, ejacularea prematură. (1)

Ce înseamnă ejacularea timpurie?

Prin definiție, ejacularea precoce este ejacularea care are loc înainte de a fi dorită. De obicei, ejacularea devine inevitabilă, fie în timpul preludiului, fie în primele momente după penetrare.

Un studiu care a implicat 500 de cupluri a constatat că timpul mediu pentru ejaculare este de aproximativ cinci minute și jumătate după începerea actului sexual. (2) Instrucțiunile internaționale definesc ejacularea prematură, ca având loc în decurs de un minut de la penetrare.

Pe de o parte, în ciuda eforturilor sale cele mai bune, bărbatul simte un sentiment de neputință în controlarea ejaculării sale. Pe de altă parte, partenerul se simte la fel de nesatisfăcut și de frustrat.

Atâta timp cât se întâmplă rar, nu este motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, ai putea fi diagnosticat cu ejaculare prematură dacă:

 

 • Întotdeauna sau aproape întotdeauna ejaculezi în mai puțin de un minut de penetrare.
 • Nu ești capabil să întârzii ejacularea în timpul actului sexual.
 • Te simți în dificultate și frustrat și tinzi să eviți intimitatea sexuală ca urmare a acestui fapt.


Psihologii și terapeuții sexuali au tendința de a se raporta la controlul ejaculării ca la o abilitate care este stăpânită prin masturbare în timpul adolescenței și la vârsta adultă. Ca rezultat, majoritatea bărbaților ejaculează rapid în anii sexuali timpurii, când sunt tineri și neexperimentați.

Prin masturbare, adolescentul sau tânărul învață diferite tehnici care îi permit să mențină un nivel ridicat de excitare fără să ejaculeze.

Factorii psihologici care pot juca un rol includ:

 • Experiențe sexuale timpurii.
 • Abuz sexual.
 • Nemulțumirea în legătură cu imaginea ta corporală.
 • Depresie.
 • Teama privind ejacularea prematură.
 • Sentimente de vinovăție care influențează ejacularea timpurie.


Alți factori care pot juca un rol includ:

 • Disfuncție erectilă. Bărbații care sunt îngrijorați în legătură cu obținerea sau menținerea unei erecții in timpul actului sexual pot forma un model de ejaculare timpurie, care poate fi dificil de schimbat.
 • Anxietate. Mulți bărbați cu ejaculare prematură au, de asemenea, probleme cu anxietatea - fie în mod specific despre performanța sexuală sau anxietate în legătură cu alte probleme.
 • Probleme de relaționare. Dacă ai avut relații sexuale satisfăcătoare cu alți parteneri în care ejacularea prematură s-a întâmplat foarte rar sau deloc, este posibil ca problemele interpersonale dintre tine și partenerul tău actual să contribuie la această problemă.


Cauze biologice

Un număr de factori biologici ar putea contribui la ejacularea prematură, incluzând:

 • Niveluri anormale ale hormonilor.
 • Niveluri anormale de substanțe chimice cerebrale numite neurotransmițători.
 • Inflamația și infectarea prostatei sau uretrei. (3)


Simptome

Principalul simptom al ejacularii premature este incapacitatea de a amâna ejacularea mai mult de un minut după penetrare. Cu toate acestea, problema ar putea apărea în toate situațiile sexuale, chiar și în timpul masturbării.

Ejacularea prematură poate fi clasificată în două categorii:

 • Pe tot parcursul vieții (primară). Ejacularea prelungită pe tot parcursul vieții apare tot timpul sau aproape tot timpul, începând cu primele întâlniri sexuale.
 • Dobândită (secundară). Ejacularea prematură dobândită se dezvoltă după ce ai avut experiențe sexuale anterioare fără probleme de ejaculare.


Mulți bărbați simt că au simptome de ejaculare prematură, dar simptomele nu îndeplinesc criteriile de diagnosticare pentru ejacularea prematură. În schimb, acești bărbați ar putea avea ejaculare prematură variabilă naturală, care include perioade de ejaculare rapidă, precum și perioade de ejaculare normală.

Când să vezi un doctor

Discută cu medicul tău dacă ejaculezi mai repede decât îți dorești în timpul majorității întâlnirilor sexuale. Este obișnuit ca bărbații să se simtă stânjeniți în ceea ce privește expunerea preocupărilor legate de sănătatea sexuală, dar nu lăsa asta să te împiedice să discuți cu un specialist. Ejacularea prematură este o problemă comună și care poate fi tratată.

Pentru unii bărbați, o conversație cu un medic ar putea ajuta la diminuarea preocupărilor legate de ejacularea prematură. De exemplu, ar putea fi liniștitor să auzi că ejacularea prematură ocazională este normală și că timpul mediu de la începutul actului sexual până la ejaculare este de aproximativ cinci minute.

Complicaţii

Ejacularea prematură poate provoca probleme în viața personală, inclusiv:

Stres și probleme în relații. O complicație obișnuită a ejaculării premature este stresul în relație.
Probleme de fertilitate. Ejacularea prematură poate uneori să facă fertilizarea dificilă pentru cuplurile care încearcă să aibă un copil, dacă ejacularea nu se produce intravaginal.

Tratament

Tehnici de auto-ajutorare

Acestea includ:

 • Masturbează-te cu o oră sau două înainte de a face sex.
 • Utilizează un prezervativ gros pentru a ajuta la scăderea senzației de excitare.
 • Respiră profund pentru a opri reflexul ejaculator (un reflex automat al corpului, în timpul căruia apare ejacularea).
 • Fă pauze în timpul sexului și distrage-ți atenția gândindu-te la ceva complet diferit.
 • Dacă ești într-o relație pe termen lung, poți beneficia de terapie de cuplu.


Veți fi încurajat să explorezi aspecte care ar putea afecta relația ta și să primești sfaturi cu privire la modalitatea de rezolvare a acestora.

Medicamente

Alte opțiuni de tratament pentru ejacularea prematură includ medicamentele utilizate pentru tratamentul depresiei, cum ar fi Paxil (paroxetină), Zoloft (sertralină) și Prozac (fluoxetină).

O altă opțiune este utilizarea cremelor, cum ar fi lidocaina sau Emla (lidocaina și prilocaina) direct pe organele genitale pentru a ajuta la controlul ejaculării premature. (4)

Aceste terapii pot fi utilizate împreună sau separat, pentru a trata ejacularea prematură și, pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți stima de sine și viața sexuală.


Data actualizare: 09-01-2019 | creare: 09-01-2019 | Vizite: 69960
Bibliografie
1. Classification and definition of premature ejaculation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5001991/
2. New agents in the treatment of premature ejaculation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2671940/
3. Premature ejaculation. Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-ejaculation/symptoms-causes/syc-20354900
4. Can premature ejaculation be controlled? Url: https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/can-premature-ejaculation-be-controlled/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: