Ejacularea precoce

©

Autor:

Ejacularea precoce

Ce este ejacularea precoce ?
Au existat de-a lungul timpului diverse definitii ale acestei tulburari sexuale masculine iar in functie de durata sau de numarul miscarilor din timpul actului sexual, s-a considerat ca se poate vorbi de o afectiune atat timp cat ejacularea se produce la 30 secunde - 1 min de la intromisiune sau daca se declanseaza dupa maximum 10 miscari intravaginale. Mai simplu, ejacularea precoce sau EP cum se numeste pe scurt, poate fi definita ca fiind acea disfunctie sexuala masculina in care barbatul are in mod regulat tendinta de a ejacula inainte de a-si dori aceasta.

In prezent este cea mai frecventa problema intalnita in terapia sexuala, o treime din barbatii occidentali suferind de ejaculare precoce. Desi aspectele filogenetice  considera ca barbatul are in mod natural tendinta de a ejacula rapid, odata cu deschiderea sexuala a ocidentului si cultivarea placerii sexuale feminine, barbatii se simt din ce in ce mai obligati sa dobandeasca abilitatatea de a-si putea controla ejacularea si prin aceasta sa poata controla durata actului sexual

Cauzele ejacularii precoce

De cele mai multe ori cauzele ejacularii precoce sunt multiple si intercorelate.

Kaplan (1974) considera ca la baza mecanismului ejacularii precoce se afla anxietatea, care scade erectia si accelereaza ejacularea prin stimularea sistemului nervos simpatic. Instalarea starii de anxietate poate duce treptat si la  inhibarea activitatii sexuale ca urmare a mecanismului fobic care se declanseaza. 

Pentru a o putea trata si a formula un plan terapeutic cat mai adecvat, este important sa intelegem cat mai bine cauzele si sa descoperim mecanismele care o provoaca:

1. Ejacularea precoce de tip neurologic

Este acea forma de ejaculare precoce a carei principala cauza este  predispozitia  penisului de a fi foarte usor excitabil si de a ejacula foarte rapid. Este prezenta la barbatii care au o hipersenzitivitate a sistemului nervos simpatic. Acest gen de ejaculare precoce este nativa, pacientul neavand in istoria personala experiente in care sa fi avut si alt tip de experiente sexuale. Apare cu orice partener, in orice situatie si este prezenta si  in timpul masturbarii.  Persoana nu poate sa aleaga momentul ejacularii, controlul fiind aproape absent.
Este forma cea mai dificila de tratat si terapia ei necesita multa rabdare si consecventa.

2. Ejacularea precoce de tip organic

Anumite boli pot determina aparitia ejacularii precoce. Vorbim aici de o problema dobandita, pacientul nu a fost dintotdeauna la inceput asa, dar care se manifesta indiferent de partener sau de situatie.
Printre bolile frecvente care pot provoca ejaculare precoce sunt infectiile tractului urinar si inflamatia prostatei. Dintre afectiunile mai rare sunt: diabetul, ateroscleroza, interventiile chirurgicale asupra rinichilor sau prostatei si asupra zonei pelviene in general, scleroza multipla, sindromul Peyronne, etc.

3. Ejacularea precoce de tip medicamentos

Apare ca urmare a incetarii administrarii unor anumite medicamente din gama tranchilizantelor (trifluoperazinelor) si opiaceelor sau a consumului unor medicamente cunoscute sa provoace ejaculare precoce, care contin efedrina sau pseudoefedrina.

4. Ejacularea precoce datorata unor probleme psihologice complexe

Poate aparea in cadrul  unor tulburari cronice de natura psihica cum ar fi afectiunea bipolara – psihoza maniaco depresiva, depresia cronica, tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea obsesiv comportamentala, schizofrenia, diverse tulburari de personalitate, ca urmare a sindromului de stres postraumatic sau ADHD, alcoolism sau droguri.

5. Ejacularea precoce de natura psihologica

Situatiile stresante  de viata pot provoca aparitia ejacularii precoce. Starile prelungite de anxietate, depresie sau un soc emotional pot determina aparitia ejacularii precoce. Dealfel, literatura de specialitate considera ca cea mai mare parte a cazurilor de ejaculare precoce se datoreaza stresului si anxietatii si sunt strans legate de scaderea  increderea in sine, de aparitia starilor emotionale negative: frustrare,  manie, tristete, sau de sentimentele negative fata de propriul corp sau fata de organul sexual.
Deasemenea diversele credinte religioase restrictive legate de sexualitate sau asteptarile nerealiste legate de performanta sexuala pot provoca aparitia ejacularii precoce. Conflictele interioare ce apar ca urmare a implicarii in noi roluri ca acela de tata, sot, bunic etc pot influenta la randul lor activitatea sexuala. In aceasta situatie ejacularea precoce este dobandita, apare selectiv, in anumite conditii si eventual cu un anumit partener.

6.  Ejacularea precoce datorata unor probleme relationale de cuplu

Problemele din cadrul relatiei pot determina aparitia EP, sau pot fi rezultatul acesteia.
O relatie de cuplu foarte stresanta si complicata  poate determina aparitia EP. In acest gen de relatii se remarca lipsa comunicarii, puternice conflicte emotionale, reprosuri, resentimente, teama de intimitate, trairea unui sentiment acut ca partenerul nu te intelege, certuri sau o stare de neincredere datorata infidelitatii partenerului.
Se pot intalni atat situatii in care barbatul este foarte sensibil la remarcile si reactiile partenerei, fiindu-i teama ca o va dezamagi si avand puternice sentimente de culpabilitate, dar si situatii in care femeia este foarte timida sau prea supusa. Exista si varianta barbatului inchis, egoist, preocupat numai de persoana lui, neinteresat de nevoile emotionale ale partenerei.
Uneori o problema sexuala ca ejacularea precoce poate masca alte probleme ale cuplului, fiind doar o problema exterioara, un paratraznet asupra careia se reversa anxietatea si insatisfactia partenerilor, astfel incat restul relatiei sa ramana cat de cat functionala. Exista cazuri cand ejacularea precoce a barbatului coexista cu o problema sexuala a femeii cum ar fi: lipsa de trezire sexuala a femeii sau  atitudinea ei negativa fata de sex, dureri in timpul actului sexual sau lipsa orgasmului, toate acestea avand ca efect mentinerea simptomului ejacularii precoce.
In acest caz ejacularea precoce este dobandita si se manifesta selectiv cu un anumit partener.

7. Ejacularea precoce datorata  lipsei unor abilitati de natura sexuala

In acest caz barbatul are dificultati sa se concentreze pe propriile senzatii sau este prea preocupat de gandul ca va da gres si ca urmare, nu reuseste sa fie suficient de relaxat in timpul actului sexual, ceea ce duce la stimulaea simpatica si declansarea ejacularii. As enumera aici si asteptarile nerealiste legate de performanta sexuala, necunoasterea mecanismelor si a senzatiilor proprii ce preced orgasmul si ejacularea, lipsa unor abilitati legate de flirt sau de comunicare cu partenera, de schimbarea ritmului sau a intensitatii actului sexual.
La tineri, lipsa experientei si frecventa scazuta a actului sexual poate determina aparitia EP. Si acest tip de ejaculare precoce apare la inceputul vietii sexuale dar poate sa nu apara in timpul masturbarii.


In functie de mecanismul care sta la baza aparitiei ei, exista diverse abordari terapeutice. Pentru cazurile in care componenta psihologica este implicata, terapia sexuala reprezinta solutia de electie. Pana la aparitia acestei forme de terapie, majoritatea barbatilor care sufereau de ejaculare precoce nu aveau o solutie specifica pentru rezolvarea problemei lor. In prezent, terapia sexuala a imbunatatit in mod considerabil prognosticul acestei afectiuni, in prezent 90% din cazuri se pot imbunatati semnificativ sau rezolva dupa aprox. 14 sedinte saptamanale de tratament.

Psih. Gabriela Marin
Cabinet ABC Psihosucces
Programari: 0743351579


Data actualizare: 16-07-2014 | creare: 25-02-2011 | Vizite: 58339
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Faloplastia - interventie chirurgicala pentru marirea penisului
  • Circumcizia la barbati
  • O nouă metodă de a evita situațiile jenante pentru bărbați
  •