Ce sunt hemoroizii, de ce apar și alte întrebări frecvente despre hemoroizi

©

Autor:

Ce sunt hemoroizii, de ce apar și alte întrebări frecvente despre hemoroizi

Hemoroizii reprezintă dilatarea vaselor de sânge aflate în componența plexului hemoroidal rectal inferior.

Atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor, hemoroizii se dezvoltă la nivelul cadranelor rectale anterior drept, lateral stâng și posterior drept.

Din punct de vedere a localizării rectale, hemoroizii pot fi interni sau externi. Hemoroizii interni se dezvoltă deasupra liniei dințate, fiind delimitați de mucoasa rectală, iar hemoroizii externi sunt acoperiți de un epiteliu scuamos și se dezvoltă dedesubtul liniei dințate.

Cauze și factori de risc

Principalele cauze care pot determina apariția hemoroizilor sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

 • Constipația cronică
 • Sedentarismul
 • Creșterea presiunii în regiunea bazinului (apărută în cadrul obezității tronculare, în sarcină, etc.)
 • Factori alimentari (alimentația hipercondimentată, alimentele picante precum ceapa, muștarul, usturoiul, piperul)
 • Dieta săracă în fibre alimentare
 • Scăderea aportului de lichide
 • Consumul abuziv de alcool.


Semne și simptome clinice

Printre manifestările clinice ale hemoroizilor se află sângerarea și iritarea zonei hemoroidale. Durerea poate apărea în cazul hemoroizilor trombozați.

În majoritatea cazurilor, hemoroizii sunt asimptomatici, numeroase persoane afectate neștiind de existența lor. În alte cazuri, singura manifestare clinică a hemoroizilor este reprezentată de prolapsul hemoroidal. Pruritul anal poate apărea în evoluția hemoroizilor, dar nu este specific bolii hemoroidale; el poate fi datorat inflamării țesuturilor învecinate.

În mod caracteristic, hemoroizii interni pot determina sângerare și chiar hemoragie în urma defecației, vizibile macroscopic (cu ochiul liber) pe suprafața hârtiei igienice. Alte manifestări clinice specifice hemoroizilor interni sunt reprezentate de senzație permanentă de disconfort, senzație de defecație incompletă și eliminare rectală de mucus.

Durerea este specifică hemoroizilor externi, care se pot tromboza, la examinarea clinică aceștia prezentându-se sunt aspectul unei formațiuni tumefiate dureroase, de culoare roșiatică, lozalizată perianal. În rare cazuri, hemoroizii externi pot ulcera determinând apariția unei mici sângerări. La efectuarea igienei locale, indivizii în cauză acuză deseori curățarea dificilă a zonei hemoroidale.

Protruzionarea și constricția hemoroizilor poate duce la strangulare hemoroidală, cu oprirea secundară a fluxului sangvin la acel nivel. În aceste condiții apare o durere locală intensă, însoțită de necroză și ulcerație.

În evoluția hemoroizilor pot fi descrise patru stadii de dezvoltare:

 • Stadiul I: apariția sângerărilor anale (a rectoragiilor) în timpul defecației.
 • Stadiul II: sângerări hemoroidale la defecație însoțite de prolabare hemoroidală cu reducere spontană
 • Stadiul III: hemoragii anale la defecație și prolaps hemoroidal; reducerea hemoroizilor se poate realiza doar prin intervenție manuală.
 • Stadiul IV: exteriorizarea maselor hemoroidale în afara anusului, acestea îmbrăcând aspectul unor umflături ireductibile.


Diagnostic. Investigații

Diagnosticul de boală hemoroidală se pune pe baza simptomatologiei clinice prezentate anterior, pe baza examinării locale de către medicul cutant (tușeu rectal) și pe baza informațiilor obținute în urma unor investigații paraclinice, precum anuscopia sau rectoscopia videoasistată.

Pentru confirmarea diagnosticului pot fi utile și colonoscopia și endoscopia digestivă inferioară.

Tratament

Tratamentul administrat în cazul hemoroizilor poate fi simptomatic (medicamentos), prin bandare endoscopică, scleroterapie injectabilă sau chirurgical. De cele mai multe ori, tratamentul simptomatic este suficient, durerile și celelalte simptome apărute cedând în urma medicației administrate.

Tratamentul simptomatic constă în aplicarea locală a agenților de volum (precum Psyllium, Docusat), unguentelor cu anestezice (precum Lidocaină) sau compreselor cu Hammamelis. Băile călduțe de șezut, efectuate timp de 10 minute după fiecare scaun sau în cazul durerilor intense, pot fi utile. Combaterea durerii apărute în cazul hemoroizilor trombozați se poate ameliora prin administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Ibuprofen).

În anumite cazuri mai rare, ameliorarea durerii hemoroidale se poate realiza prin incizia zonei hemoroidale, urmată de evacuarea cheagului de sânge. Inițial se efectuează anestezia locală prin infiltrații de lidocaină 1%, iar mai apoi se efectuează o incizie, se deschide zona hemoroidală și cu ajutorul unei pense se evacuează cheagul de sânge.

În cazul hemoroizilor hemoragici se pot administra injecții sclerozante cu fenol 5% și ulei vegetal.

Hemoroizii interni de dimensiuni mari, fără rezultat în urma scleroterapiei aplicate, pot fi tratați prin intermediul metodei de ligatură hemoroidală cu bandă elastică. În cazul hemoroizilor micști (localizați atât intern, cât și extern), prin intermediul unei bande elastice se ligaturează doar componenta internă. Hemoroidul localizat la interior este prins cu o pensă și tracționat prin intermediul unei benzi elastice de aproximativ 6 mm diametru. Prin această manevră se realizează ligatura hemoroidală, care generează necroză hemoroidală și apariția escarelor. Ligatura hemoroidală trebuie făcută la fiecare 14 zile. Pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare, sunt necesare înntre trei până la șase săptămâni. În unele cazuri, hemoroizii multipli pot fi ligaturați în același timp operator.

Ablația hemoroizilor interni de dimensiuni reduse poate fi efectuată prin intermediul fotocoagulării cu infraroșu. Totodată, această metodă terapeutică poate fi aplicată și în cazul hemoroizilor fără răspuns la tehnică de ligatură cu bandă elastică sau celor extrem de dureroși.

Alte metode terapeutice care pot fi aplicate în cadrul tratamentului hemoroizilor sunt reprezentate de crioterapie, aplicarea de laser, sau electrocoagulare.

În cazul hemoroizilor care nu răspund la metodele terapeutice descrise anterior, se practică hemoroidectomia chirurgicală (îndepărtarea pe cale chirurgicală a hemoroizilor).

Evoluție. Complicații

În majoritatea cazurilor, hemoroizii se reduc sub tratament corespunzător. Există numeroase cazuri în care în urma tratamentului simptomatic boala se ameliorează, nefiind nevoie de anumite tehnici terapeutice mai sofisticate.
În lipsa tratamentului însă boala se agravează și pot apărea anumite complicații precum anemie și tromboză hemoroidală acută.

 • Anemia poate apărea în urma sângerărilor mari și repetate care apar în cadrul bolii la defecație.
 • Tromboza hemoroidală acută reprezintă strangularea hemoroizilor secundare lipsei irigării sangvine a pachetului hemoroidal. În cadrul trombozei hemoroidale acute apare o umflătură asemănătoare unui bob de fasole, de consistență dură la nivelul anusului, însoțită de durere acută și severă.

Data actualizare: 14-02-2019 | creare: 14-02-2019 | Vizite: 4736
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Hemorrhoids, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
4. Hemorrhoids and what to do about them, link: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
5. Hemorrhoids 101: Causes, Symptoms, Treatment, and Prevention, link: https://www.everydayhealth.com/hemorrhoids/guide/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Hemoroizii se pot vindeca spontan (fără tratament)?
 • Sunt cremele pentru hemoroizi eficiente?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum