Ce vedem când ascultăm muzică

Ce vedem când ascultăm muzică

©

Autor:

Ce vedem când ascultăm muzică
Muzica a reprezentat dintotdeauna un mijloc artistic de expresie a emoÈ›iilor, trezind în noi numeroase trăiri. DeÈ™i muzicienii utilizează sunetele ca modalitate de exprimare, mesajul acestei arte ajunge la noi atât pe cale auditivă, cât È™i tactilă sau poate chiar vizuală.
O echipă de cercetători de la Princeton University È™i de la Michigan State University È™i-a propus să investigheze acest fenomen, dorind să răspundă la întrebarea: este muzica un limbaj cu adevărat universal sau trăirile fiecăruia dintre noi sunt diferite, subiective? Rezultatele studiului au fost publicate recent în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au creat un chestionar prin intermediul căruia participanÈ›ii au putut să îÈ™i exprime trăirile în timp ce ascultau muzică instrumentală, fără versuri. Lotul de participanÈ›i a fost alcătuit din 622 de persoane de pe două continente: America Centrală (din Arkansas È™i Michigan) È™i Asia (din Dimen, un sat din China). Alegerea mediului atât urban, cât È™i rural a servit scopului de a elimina pe cât se poate barierele culturale induse în zilele noastre de către media, locuitorii din Dimen având un acces limitat către cultura occidentală.

Cele trei grupuri de participanÈ›i din cele trei regiuni selectate au fost rugaÈ›i să asculte 32 de stimuli muzicali, provenind din fragmente de câte 60 de secunde de muzică instrumentală pe care participanÈ›ii nu au mai auzit-o niciodată. Jumătate dintre fragmente au fost culese din muzica occidentală, iar cealaltă jumătate din muzică inspirată de cultura chineză. În urma ascultării fiecărui fragment muzical, participanÈ›ii luau o pauză pentru a completa chestionarul despre trăirile resimÈ›ite, majoritatea întrebărilor oferind posibilitatea unor răspunsuri libere. Cercetătorii au dorit să observe cel fel de poveÈ™ti luau naÈ™tere în mintea oamenilor atunci când ascultau diverse sunete.

Rezultatele experimentului au oferit o nouă perspectivă asupra felului în care cultura ne influenÈ›ează trăirile. ParticipanÈ›ii proveniÈ›i din Arkansas È™i din Michigan au descris poveÈ™ti foarte asemănătoare între ele, folosind adesea aceleaÈ™i cuvinte pentru fragmentele muzicale. De asemenea, ascultătorii din satul Dimen au creat poveÈ™ti foarte asemănătoare între ele pentru acelaÈ™i fragment. Cu toate acestea, prin comparaÈ›ie, poveÈ™tile participanÈ›ilor americani È™i ale celor chinezi au fost extrem de diferite.

Spre exemplu, un fragment muzical a trezit în mintea participanÈ›ilor americani o imagine a unui răsărit peste o pădure, cu păsări ciripind, în timp ce participanÈ›ii din Dimen È™i-au imaginat un bărbat cântând un cântec de dragoste iubitei sale. De asemenea, un pasaj muzical care a reprezentat pentru american imaginea un cowboy singuratic în soarele deÈ™ertului, privind spre un oraÈ™ părăsit, a fost experimentat foarte diferit pentru participanÈ›ii din Dimen: aceÈ™tia È™i-au imaginat un bărbat din Antichitate contemplând cu tristeÈ›e pierderea iubitei sale.

Benjamin Kubit, autor al studiului È™i membru în cadrul Princeton Neuroscience Institute, a afirmat: „Este uimitor. PoÈ›i să alegi doi oameni la întâmplare care au crescut într-un mediu similar, să le pui să asculte o melodie pe care nu au mai auzit-o până atunci, să le ceri să-È™i imagineze o naraÈ›iune È™i vei găsi asemănări. Dar dacă nu împărtășesc o cultură sau o locaÈ›ie geografică, nu vom vedea acelaÈ™i tip de similitudine în experiență. AÈ™a că, deÈ™i ne imaginăm că muzica poate aduce oamenii împreună, È™i opusul poate fi adevărat: poate face distincÈ›ia între grupuri de oameni cu o cultură diferită.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-04-2022 | creare: 20-04-2022 | Vizite: 366
Bibliografie
What do you see when you listen to music?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220413131135.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane nu reacÈ›ionează emoÈ›ional la niciun tip de muzică?
  • Persoanele care È™tiu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacÈ›ie mai mare
  • Muzica veselă evocă mult mai uÈ™or amintiri autobiografice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum