Cea mai sănătoasă metodă de contracepție

©

Autor:

Cea mai sănătoasă metodă de contracepție

Orice metodă contraceptivă vine la pachet cu o serie de efecte secundare (de regulă ele dispar după câteva zile). Mai jos sunt cele mai sănătoase metode contraceptive în funcție de starea de sănătate a utilizatoarelor.

Ce contraceptive poți folosi dacă ești sănătoasă?

Dacă nu suferi de probleme de sănătate cronice (deci nu iei medicamente pe termen lung) și ești foarte bine organizată, ai la dispoziție o gamă largă de metode contraceptive, de la pilula contraceptivă la aplicarea de plasture, injecție sau implant intrauterin. Astfel, poți apela la metode contraceptive ocazionale (prezervativul sau diafragma de fiecare dată când faci sex), zilnice (pilula), săptămânale (plasturii), lunari (inelul vaginal), la câteva lunci (injecțiile contraceptive) sau la câțiva ani (dispozitivul intrauterin). (1)

Ce poți folosi dacă nu poți lua contraceptive orale?

De exemplu, dacă nu poți lua anticoncepționale pe bază de combinații de estrogen și progesteron, poți apela la dispozitiv intrauterin, prezervativ sau diafragmă. În categoria celor care nu pot lua contraceptive orale intră persoanele care iau următoarele categorii de medicamente: (2, 3, 4)

  • medicamente pentru cancer de sân
  • ciclosporine
  • dantrolen (recomandat în sindrom neuroepileptic malign, scleroză multiplă sau intoxicație cu dinitrofenol)
  • warfarină (medicament anticoagulant)
  • unele antibiotice
  • antifungice (mai ales, rifampicină și rifabutină)
  • unele medicamente pentru infecția cu HIV (în special ritonavir)
  • anticonvulsivante (mai ales, carbamazepină, fenobarbital și fenitoină)


Modalități contraceptive naturale

Dacă nu vrei să apelezi la metodele contraceptive clasice, poți încerca o serie de metoda tradiționale: (5, 6)

  • abstinența – poate consta în lipsa oricărei forme de activitate sexuală sau doar a penetrării vaginale. Deși este eficientă pentru a te proteja de sarcină sau boli cu transmitere sexuală este dificil să te ții de ea.
  • hrănirea la sân a bebelușului – deși nu 100% sigură, femeile care alăptează în primele 6 luni după naștere au șanse mai mici de a rămâne însărcinate. După șase luni riscul de sarcină crește. Este bine de știut că dacă dieta celui mic constă în altceva decât lapte mamar direct de la sursă (deci nu pompat) există șanse mari de începere a ovulației și crește riscul unei noi sarcini. Folosirea corectă a acestei metode face ca riscul de sarcină să fie de aproximativ 2%. Majoritatea doctorilor recomandată folosirea, în paralel, și a unei alte forme contraceptive dacă vrei să eviți apariția unei surprize.
  • metoda „retragerii” – constă în retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare. Deși metoda poate fi eficientă, eficacitatea sa scade dacă există riscul de pre-ejaculare. Folosită corect există un risc de doar 4% de sarcină. Bărbații neexperimentați sexual sau care suferă de ejaculare prematură nu ar trebui să apeleze la această metodă contraceptivă. De asemenea, dacă bărbatul ejaculează în apropiere de vulvă există riscul ca sperma să ajungă în vagin, deoarece spermatozoizii sunt extrem de mobili.


Metode contraceptive permanente

Atunci când te gândești la alegerea unei metode contraceptive permanente este important să fii sigură că nu îți mai dorești un copil. Sterilizarea feminină implică legarea tubilor falopieni sau aplicarea unui implant (care este eficient pentru câteva luni), iar cea masculină constă în procedura de vasectomie. Dintre beneficiile sterilizării feminine merită amintit faptul că nu este deranjat echilibrul hormonal, însă un dezavantaj este acela că dacă te răzgândești nu mai există cale de întoarcere. (7, 8)

În cazurile de legarea trompelor, sarcina apare într-un procent mai mic de 1%; procentul este asemănător dacă apelezi la un implant (acesta blochează activitatea tubilor falopieni timp de circa 3 luni). Foarte rar apar efecte secundare precum scurgeri de sânge, infecții și durere. (9)

Sterilizarea masculină presupune blocarea vaselor care transportă lichidul seminal. După trei luni de la intervenție nu va mai exista lichid seminal în sperma ejaculată în timpul orgasmului. Șansele de succes ale intervenției se apropie de 100%. (10)

Alegerea metodei contraceptive depinde de fiecare în parte. Unele metode sunt relativ simple și ieftine (anticoncepționalele orale), în timp ce altele sunt te ajută să fii eficientă (plasturele sau dispozitivele intrauterine). De crezi că ți se potrivește poți apela inclusiv la metode contraceptive naturale sau permanente. Alegerea este a ta.


Data actualizare: 23-08-2019 | creare: 23-08-2019 | Vizite: 2515
Bibliografie
1. Which method of contraception suits me? https://www.nhs.uk/conditions/contraception/which-method-suits-me/
2. Birth control: What is the best option? https://www.medicalnewstoday.com/articles/298039.php
3. Which medicines affect my contraception? https://www.nhs.uk/conditions/contraception/contraceptive-pill-interact-medicines/
4. Antibiotics and Birth Control Pill Interactions: Fact or Fallacy? . https://www.drugs.com/article/antibiotics-and-birth-control.html
5. Natural family planning (fertility awareness). https://www.nhs.uk/conditions/contraception/natural-family-planning/
6. Natural Family Planning methods and Barrier: CNGOF Contraception Guidelines. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30389545
7. Sterilization in the United States. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2492586/
8. Tubal sterilization: findings in a large prospective study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6830727
9. A Review of 10 Years of Vasectomy Programming and Research in Low-Resource Settings. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5199180/
10. Long-term safety, health and mental status in men with vasectomy. https://www.nature.com/articles/s41598-018-33989-5
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: