Cele mai bune practici privind albirea dentară

©

Autor:

Cele mai bune practici privind albirea dentară

Albirea dinților reprezintă procesul de luminare a culorii și nuanței dinților prin proceduri dentare obișnuite. Suntem diferiţi, deci foarte puțini dintre noi se nasc cu dinţi de un alb strălucitor. Astfel, o mulțime de oameni aleg să recurgă la diferite procedee de albire a dinților.

De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, dinții noștri încep, în general, să capete o nuanță mai galbenă, acest lucru datorându-se factorilor legaţi de stilul de viaţă şi alimentaţie.

Ce cauzează cu adevărat pete dentare și dinți galbeni?

Primul lucru pe care trebuie să-l ştiți este faptul că există două părți de bază ale unui dinte - dintele non-viu (smalțul) și partea interioară, vie a dintelui (dentina). Iată câțiva factori care pot afecta fie smalțul, fie dentina dintelui, provocând grade diferite de îngălbenire.

Vârsta: Dentina se deteriorează în mod natural cu trecerea timpului, iar în prezent nu există modalități de albire a părții interioare a dintelui, de aceea aceştia apar mai galbeni pe măsură ce îmbătrânesc. Acest lucru se datorează faptului că smalțul acționează ca o fereastră clară care reflectă culoarea dentinei interioare.

Traumatismul dentar: Ca și măcinarea, traumele cauzate de căderi sau accidente pot provoca leziuni ale dinților care au ca rezultat îmbătrânirea accelerată și îngălbenirea.

Dieta: lipsa nutriției adecvate poate fi, de asemenea, o cauză a îmbătrânirii prematură a dinților, deoarece toate părțile corpului - inclusiv dinții - suferă de lipsa vitaminelor și a nutrienților care pot sprijini sănătatea optimă și pot preveni îmbătrânirea. Și, desigur, dinții în vârstă apar mai galbeni.

Alimente și băuturi: Spre deosebire de dentină, care devine decolorată de la vârstă şi traumele suferite, smalțul este adesea colorat de alimentele și băuturile pe care le consumăm. În mod natural, substanțe puternic pigmentate, cum ar fi vinul, ceaiul, cafeaua și tutunul, cauzează cele mai multe daune. [4]

8 modalități simple de a vă albi natural dinții la domiciliu

1. Folosirea uleiului

Clătirea gurii cu ulei este un remediu tradițional indian destinat îmbunătățirii igienei orale și eliminării toxinelor din organism.
Nu este un substitut pentru periajul obișnuit, dar unele cercetări sugerează că folosirea uleiului în momentul clătirii dinţilor ajută la albirea acestora.

Practica implică clătirea cu ulei pentru a elimina bacteriile, care se pot transforma în plăci și pot determina dinții să arate galbeni, fiind urmată de clătirea cu apă de gură şi folosirea aţei dentare.
Streptococcus mutans este unul dintre principalele tipuri de bacterii din gură care provoacă placă dentară și gingivită. Un studiu a constatat că utilizarea zilnică cu ulei de susan a redus în mod semnificativ Streptococcus mutans prezent în salivă în doar o săptămână.

Din păcate, nu există studii științifice care să demonstreze că uleiul poate face dinții să strălucească. Cu toate acestea, este o practică sigură și cu siguranță merită o încercare.

Uleiurile potrivite pentru albire includ:

 • ulei de cocos
 • ulei de floarea soarelui
 • ulei de susan [1, 2]

2. Periajul cu bicarbonat de sodiu

Acesta are proprietăți naturale de albire, motiv pentru care este un ingredient popular în pasta de dinți comercială.
Bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin în gură, care împiedică creșterea bacteriilor.
Acesta nu este un remediu care va albi dinții peste noapte, dar ar trebui să observați o diferență privind aspectul dinților dumneavoastră în timp.

Știința nu a dovedit încă că periajul cu bicarbonat de sodiu va albi dinții, dar mai multe studii arată că pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu are un efect semnificativ de albire.
Un studiu a constatat că pastele de dinți ce conţin bicarbonat de sodiu au fost mult mai eficiente în îndepărtarea petelor galbene prezente pe suprafaţa dinților decât în cazul pastelor de dinți standard, fără bicarbonate de sodiu. Cu cât concentrația de bicarbonat de sodiu este mai mare, cu atât este mai mare efectul.
Pentru a utiliza acest remediu, amestecați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu cu 2 lingurițe de apă și periați dinții cu pasta obţinută. Puteți face acest lucru de câteva ori pe săptămână. [1]

3. Utilizarea peroxidului de hidrogen (apa oxigenată)

Peroxidul de hidrogen este un înălbitor ușor, care poate ajuta la albirea dinților şi la eliminarea bacteriilor din gură. Pentru o albire optimă, o persoană poate încerca periajul cu un amestec de bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen timp de 1-2 minute de două ori pe zi timp de o săptămână.

Peroxidul de hidrogen poate crește sensibilitatea dinților, deci nu este potrivit pentru utilizarea pe termen lung sau pentru persoanele care au deja dinți sensibili.

Un studiu a constatat că o pastă de dinți ce conține bicarbonat de sodiu și 1% peroxid de hidrogen a condus la dinți semnificativ mai albi.
Un alt studiu a constatat că periajul cu o pastă de dinți comercială care conține bicarbonat de sodiu și peroxid de două ori pe zi a condus cu până la 62% la dinți mai albi în șase săptămâni.

Cu toate acestea, există unele întrebări cu privire la siguranța peroxidului de hidrogen.
În timp ce concentrațiile puternic diluate par a fi sigure, concentrațiile puternice sau excesul pot provoca iritarea gingiilor și sensibilitatea dinților. Există, de asemenea, îngrijorarea că dozele mari pot provoca cancer, dar acest lucru nu a fost dovedit.

O modalitate de a utiliza peroxidul de hidrogen este ca o apă de gură înainte să vă periați dinții. Asigurați-vă că utilizați o soluție de 1,5% sau 3% pentru a evita efectele secundare.
Cea mai comună concentrație de peroxid de hidrogen la farmacie este o soluție de 3%. Puteți dilua această concentrație la 1,5% prin amestecarea părților egale cu peroxid și apă.

Un alt mod de a folosi peroxidul de hidrogen este amestecarea cu bicarbonatul de sodiu pentru a obţine o pastă de dinţi. Amestecați 2 lingurițe de peroxid de hidrogen cu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și periați cu grijă dinții.
Limitați utilizarea acestei paste de casă la câteva ori pe săptămână, deoarece utilizarea excesivă vă poate eroda smalțul dinților. [1, 2]

4. Oțet de cidru de mere

Oțetul de cidru de mere a fost folosit de secole ca produs dezinfectant și de curățare naturală.
Acidul acetic, care este principalul ingredient activ în oţetul de cidru de mere, ucide efectiv bacteriile. Proprietatea antibacteriană a oțetului este ceea ce îl face util pentru curățarea gurii și pentru albirea dinților.
Acidul acetic în oțet are potențialul de a eroda smalțul dinților. Din acest motiv, nu trebuie să folosiți oțet de cidru de mere în fiecare zi. De asemenea, trebuie să limitați timpul în care oţetul de cidru de mere este în contact cu dinții.
Pentru a-l folosi ca o apă de gură, se diluează cu apă și se clăteşte de câteva ori. Asigurați-vă că ulterior vă clătiți gura cu apă curată.

5. Albirea cu fructe

O dietă bogată în fructe şi legume poate fi bună atât pentru corp cât şi pentru dinţi.
În special, căpșunile și ananasul sunt două fructe la care s-a demonstrat că ajută la albirea dinților.

Căpșune
Albirea dinților cu un amestec de căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost făcut popular de celebrități.
Susţinătorii acestei metode spun că acidul malic găsit în căpşuni va elimina decolorarea dinţilor. Cu toate acestea, acest remediu nu a fost complet susținut de lumea științei.
Un studiu recent a constatat că un amestec de căpșuni și sare a produs o schimbare foarte redusă a culorii dinților, în comparație cu produsele de albire comercială.
Dacă decideți să încercați această metodă, limitați utilizarea acesteia la câteva ori pe săptămână.
Pentru a folosi acest remediu, utilizați o căpșună proaspătă, combinați-o cu bicarbonat de sodiu și periați amestecul pe dinți.

Ananas
Unii susțin că ananasul poate albi dinții.
Un studiu a constatat că o pastă de dinți care conține bromelaină, o enzimă găsită în ananas, a fost semnificativ mai eficientă la îndepărtarea petelor dentare decât o pastă standard de dinți. [1, 2]

6. Evitarea anumitor alimente și băuturi

Cafeaua, ceaiul, vinul roșu (conţin tanini), sucul și fructele de culoare închisă sunt câteva dintre băuturile/alimentele care influenţează într-un mod negativ aspectul dinţilor.
Băuturile acide pot face ca dinții să arate galbeni, ca urmare a uzurii smalţului.
Aceasta nu înseamnă că trebuie să le evitați complet, dar trebuie să limitați timpul în care aceste substanțe sunt în contact cu dinții.

Medicii stomatologi recomandă, în general, să vă periaţi dinţii la aproximativ 30 de minute după masă, pentru a limita efectele asupra culorii dinților.
Nu numai că este rău pentru sănătatea dvs., dar fumatul este unul dintre cei mai nocivi factori când vine vorba de colorarea dinților. Tutunul provoacă pete maronii care penetrează canalurile și smalțul dentar. De asemenea, fumatul provoacă respirație urâtă și gingivită (inflamaţia gingiilor) și crește riscul majorității tipurilor de cancer.


Reduceți zahărul din dieta dvs.
Dacă doriți dinți mai albi, reduceți aportul de zahăr.
O dietă bogată în zahăr susține creșterea bacteriilor Streptococcus mutans, tipul principal de bacterii care cauzează placa și gingivita.
Când consumaţi un aliment dulce, periați dinții imediat după ce mâncați.

7. Importanţa calciului în dieta dvs.

Unele modificări ale culorii dintelui sunt cauzate de erodarea și expunerea dentinei, care are culoarea galbenă. Prin urmare, tot ceea ce faceți pentru a întări smalțul dinților dvs. vă va ajuta să vă păstrați dinții albi.
Alimentele bogate în calciu, cum ar fi laptele, brânza și broccoli, vă pot ajuta să vă protejați dinții de eroziunea smalțului. [1, 2, 3]

8. Menținerea unei igiene orale excelente

În timp ce procesul de decolorare a dintelui vine în mod natural cu vârsta, este în mare măsură un rezultat al depunerii plăcii.
Periajul normal și folosirea aței dentare pot ajuta dinții să rămână albi prin reducerea bacteriilor din gură și prevenirea acumulării de bacterii.
Menținerea unei igiene excelente orale este cel mai important lucru pe care o persoană îl poate face pentru a reduce îngălbenirea dinților.

O bună igienă orală include:

 • Perierea dinților de cel puțin două ori pe zi. Periajul ajută la prevenirea petelor și a dinților galbeni. Atât periuțele de dinți electrice cât și cele sonice pot fi superioare periuțelor de dinți tradiționale pentru îndepărtarea plăcilor și a petelor de pe dinți.
 • Folosiţi o pastă de dinți cu efect de albire.
 • Aţa dentară pentru a elimina placa dintre dinţi. [1, 2, 3]


Concluzii

Există mai multe metode naturale care vă ajută la albirea dinților. Majoritatea acestor remedii funcționează prin îndepărtarea delicată a petelor de pe suprafața dinților.
Cu toate acestea, majoritatea dentiștilor oferă tratamente de albire care sunt mult mai puternice decât aceste remedii naturale.

Puțini oameni au dinții naturali albi, deoarece aceştia au tendința de a-şi schimba culoarea odată cu vârsta. Cu toate acestea, menținerea unei igiene excelente orale și efectuarea controalelor dentare regulate pot contribui la menținerea albă a dinţilor.

Dinții galbeni nu sunt, de obicei, semnul unei probleme de sănătate, dar un dentist poate verifica pierderea smalțului și cariile dentare.

Consultați medicul stomatolog pentru verificări periodice și detartraj o dată la şase luni. [1, 2, 3]


Data actualizare: 04-07-2019 | creare: 04-07-2019 | Vizite: 1403
Bibliografie
1. 7 Simple Ways to Naturally Whiten Your Teeth at Home, link: https://www.healthline.com/nutrition/whiten-teeth-naturally#section2
2. Six natural ways to whiten teeth, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322421.php
3. Slideshow: 10 Secrets to Whiter Teeth, link: https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-10-secrets-to-whiter-teeth
4. Teeth Whitening at Home: 9 Ways to Whiten Teeth & Prevent Future Stains, link: https://askthedentist.com/natural-teeth-whitening-methods/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Metode naturale de a albi dinții
 • Nanoparticulele pot fi soluția de ultimă generație pentru albirea dinților
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.