Nanoparticulele pot fi soluția de ultimă generație pentru albirea dinților

Albirea dinților este esențială pentru a reda încrederea în sine și a îmbunătăți comportamentul psihosocial al adulților, estetica dentară fiind o ramură în curs de dezvoltare.
Există diferite metode curente pentru albirea suprafaței dinților (paste specifice, detartraj) însă de cele mai multe ori metodele implică utilizarea peroxidului de hidrogen ca agent de albire, cu riscul generării a prea mulți radicali liberi. Supraexpunerea la peroxid de hidrogen poate genera în timp arsuri ale mucoaselor.
Prin noul studiu, cercetătorii au examinat potențialul nanoparticulelor ca soluție de ultimă generație pentru albire. Acestea au proprietăți antiseptice și se mai pot utiliza și prin alte aplicații, în implanturi, parodontologie, tratarea cancerului oral. Până în prezent erau considerate nocive pentru suprafața dentară în cazul tratamentului de albire. Cu toate acestea, multe nanoparticule noi (nanoparticule de aur, oxid de zinc, dioxid de titan, siliciu, hidroxiapatită) au demonstrat efecte pozitive în privința albirii neinvazive, fără a deteriora smalțul dentar. Mai mult, au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.
Oamenii de știință au demonstrat prin administrarea a 20 mg/kg de nanoparticule din aur șobolanilor, timp de 90 de zile, lipsa efectelor adverse și a toxicității acestora, cu un efect de albire considerabil.
Hidroxiapatita are o afinitate crescută pentru suprafețele demineralizate, cu caracteristici asemănătoare cu ale smalțului. Aceasta ar putea contribui la restabilirea densității osoase și a aspectului exterior, mai ales că efectul de albire s-a amplificat prin creșterea concentrațiilor de nanoparticule de hidroxiapatită, conform unui studiu.
Studiul evidențiază influența diferitelor nanoparticule și rolul pe care îl au în albirea dinților, iar utilizarea comercială a acestora ar putea să devină posibilă în viitor.
sursa: News Medical
foto: Aleksandr Rybalko/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
- Acumularea excesivă de fibrină în gingii poate cauza boala parodontală
- O nouă metodă de imagistică utilizează cerneala de sepie pentru un diagnostic mai precis al bolilor parodontale
- Noi proteze dentare 3D îmbibate cu medicamente pentru a combate infecțiile
- Albire dinti?!
- Albirea dintilor - daunatoare sau nu?
- Albire dentara cu lampta ZOOM - sfaturi
- Albire dinti
- Dupa un tratament pt albirea dintilor mi-a aparut o forma de candidoza orala
- Albire Dinti
- Bicarbonatul de sodiu albeste dintii dar previne si aparitia cariilor?
- Albire dentara
- Coroane dentare -albire