Cercetătorii au descoperit un alt strat din codul vieții

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit un alt strat din codul vieții
Un nou studiu al cercetătorilor de la Duke University arată că anumite țesuturi, precum cele de la nivel testicular și cerebral, utilizează codoni rari din cadrul unor gene puțin folosite, aspect important pentru posibilitatea de existență a unui nou strat de control al genomului, esențial în fertilitate și evoluția speciilor.
Conform profesorului de farmacologie și biologie oncologică Don Fox, anterior se credea că mutațiile tăcute, adică cele în care codonii se modifică în lipsa schimbării aminoacizilor, nu au o importanță în cadrul dinamicii genetice. În schimb, prin intermediul studiului s-a evidențiat faptul că în cadrul genomului există o anumită ierarhie, unii codoni fiind frecvenți, iar alții prezentând o raritate ce diferă de la un țesut la altul.

Profesorul afirmă că genele ce conțin un număr crescut de codoni rari, despre care se știe că au rolul e a încetini sau opri producția de proteine, preiau funcția acestora și o exercită la un nivel superior efectului individual al lor. Cercetarea s-a axat pe gena KRAS, care este o componentă importantă și periculoasă a cancerului pancreatic și despre care se știe că este alcătuită din numeroși codoni cu o raritate crescută, întrucât mecanismul prin care aceasta determină scăderea sintezei de proteine este în contradicție cu fenomenele întâlnite în general la celulele canceroase, mai exact de multiplicare.

Rezultatele studiului au certificat că organele ce tolerează un număr mai crescut de codoni sunt testiculele și creierul, în timp ce ovarele nu permit exprimarea unui număr atât de mare de gene rare. Oamenii de știință atribuie aceste concluzii ipotezei conform căreia testiculele sunt țesuturi mai permisive din punct de vedere al tipului și numărului de codoni ce se exprimă la nivelul lor, aspect de o importanță absolută în cadrul proceselor de reproducere și pentru fertilitate. În plus, la nivelul acestora s-a observat că, în gena KRAS, codonii rari au avut un efect de controlare a semnalizării dintre celule.

De asemenea, echipa a analizat și gena RpL10Aa, ce conține un număr marcat de codoni rari, nouă din punct de vedere evolutiv și a cărei localizare se limitează exclusiv la nivelul testiculelor, profesorul menționând că motivul pentru care această localizare preferențială se întâmplă este unul de alegere a organelor esențiale pentru reproducere și obținerea unui control superior al genelor.

sursa: Science Daily
foto: O larvă translucidă de muscă a fructelor strălucește în locul în care o proteină verde fluorescentă (GFP) este exprimată de codoni care sunt rari în genomul muștei. Doar două țesuturi, creierul (stânga) și testiculul (dreapta) sunt capabile să exprime această versiune a GFP. (Fox Lab, Duke)

Data actualizare: 02-06-2022 | creare: 02-06-2022 | Vizite: 283
Bibliografie
Researchers find another layer to the code of life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220519125749.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: