Genele ar putea indica momentul exact al morții

©

Autor:

Genele ar putea indica momentul exact al morții
Fiecare informație privind organismul este conținută de gene, astfel că acestea ar putea indica și momentul exact al decesului unei persoane. Prin analiza modificărilor activității genetice a persoanei decedate, un software ar putea determina timpul exact al morții, util în investigațiile criminalistice.

Un studiu din cadrul Centrului de Cercetări în Genomică din Barcelona, Spania, a analizat activitatea genelor din țesutul uman după moarte, și a identificat patru șabloane cheie diferite care ar putea  fi identificate pentru a prezice momentul exact al decesului.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Communications.

Pentru a determina modificările din activiatea genelor care au loc după moarte, cercetătorii au prelevat 9.000 probe de țesut de la 39 de donatori, precum și informații privind momentul decesului și data prelevării probelor.

S-a observat că după moarte, peste 600 gene ale memoriei musculare fie cresc rapid, fie își reduc rapid activitatea, în timp ce modificările genelor de la niveul creierului sau splinei sunt minime.

Pentru a indica acuratețea și precizia tehnicii, au dezvoltat un model de inteligență artificială care a analizat activitatea genelor de la 399 persoane. Acest software a fost testat pentru a prezice momentul morții pentru un eșantion de 129 alți pacienți, rezultatele arătând că majoritatea fluctuațiilor activității genetice au avut loc cu 7-14 ore după moarte.

 Află mai multe despre domeniul genomicii din acest filmuleț:Abilitatea de a identifica momentul exact al morții ar putea prezenta utilitate crescută în domeniul investigațiilor criminalistice.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 13-10-2019 | creare: 19-02-2018 | Vizite: 1397
Bibliografie
(1) A person's Genes Can Reveal The Time of Their Death, Says Study, link: https://www.sciencealert.com/screen-active-genes-post-mortem-time-of-death
(2) Now a Person’s Genes Could Reveal Their Time of Death, link: https://futurism.com/persons-genes-reveal-time-death/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane sunt atât de atrase de gustul dulce?
  • A fost identificată cauza genetică a albirii părului și a calviției
  • De ce organul transplantat este uneori respins de către organism?
  •