Cercetătorii au identificat mecanismele neuronale care controlează poftele din sarcină

©

Autor:

Cercetătorii au identificat mecanismele neuronale care controlează poftele din sarcină
Uneori, mulţi dintre noi simţim nevoia bruscă şi necontrolată de a consuma un anumit aliment. Aceste pofte sunt mai frecvente în sarcină, deoarece se petrec o serie de schimbări fiziologice şi comportamentale pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării embrionului. Totuşi, creşterea în greutate şi obezitatea din perioada sarcinii puse pe seama alimentelor cu conţinut caloric ridicat pot avea efecte negative asupra sănătăţii copilului.
„Sunt multe mituri şi credinţe populare cu privire la poftele alimentare, iar mecanismele neuronale care stau la baza lor nu se cunosc deplin.” afirmă dr. March Claret, lector al Facultăţii de Medicină din Barcelona. Articolul său publicat în revista Nature Metabolism prezintă noi dovezi ale activităţii neuronale care declanşează poftele în modele animale.

S-a observat că în creierul femelelor de şoarece gestante apar schimbări ale circuitelor neuronale implicate în recompensă, dar şi în centri ai gustului şi senzitivo-motorii. Ca şi în cazul gravidelor, apar sensibilitatea la alimentele dulci şi tendinţa de a mânca excesiv alimente cu multe calorii. „Am explorat sistemul mezolimbic şi căile de semnalizare a neuronilor dopaminergici de aici. Dopamina e neurotransmiţătorul cheie în comportamentele motivaţionale.” adaugă dr. Claret. Nivelul de dopamină şi activitatea receptorului său, D2R cresc în nucleul accumbens, regiune implicată în mecanismul recompensei. „Sarcina produce o reorganizare totală a circuitelor mezolimbice prin neuronii cu receptori D2R. Anxietatea asociată cu alimentaţia a dispărut prin blocarea lor în modelele animale.” afirmă dr. Hadad-Tovolii, coautor.

Echipa celor doi cercetătoare a demonstrat că poftele persistente au consecinţe asupra nou-născuţilor. Sunt afectate metabolismul şi dezvoltarea circuitelor neuronale care reglează aportul de mâncare. Se poate ajunge la creştere ponderală, anxietate şi tulburări de alimentaţie. „Rezultatele sunt uimitoare, cu atât mai mult cu cât majoritatea studiilor au investigat influenţa obiceiurilor permanente ale mamelor asupra dezvoltării copiilor. Însă acest studiu arată că deprinderi de scurtă durată, dar recurente sunt suficiente pentru a creşte vulnerabilitatea copiilor.” concluzionează dr. Claret. Pe baza observaţiilor făcute se pot aduce îmbunătăţiri în ghidurile pentru gravide pentru o nutriţie prenatală corectă şi prevenţia unor boli.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-04-2022 | creare: 12-04-2022 | Vizite: 268
Bibliografie
Researchers identify neuronal mechanisms that control food cravings during pregnancy, sursa: ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220404130626.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pofte si etape de sarcina
  • MIT: Femeia însărcinată are pofte alimentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum