Cercetătorii descoperă factorii ce pot declanșa pubertatea timpurie

©

Autor:

Cercetătorii descoperă factorii ce pot declanșa pubertatea timpurie
Un studiu recent publicat în revista Hormones and Behavior a dezvăluit modul în care adversitățile experimentate în primele etape ale vieții pot declanșa pubertatea precoce și anxietatea în etapele ulterioare ale vieții, deschizând calea pentru posibile intervenții terapeutice. Cercetarea identifică pentru prima dată un receptor cerebral afectat de stresul din copilărie, care în mod normal ar inhiba declanșarea prematură a pubertății.
Descoperirea evidențiază că receptorul poate suprima eliberarea hormonilor care promovează pubertatea, dar sub influența stresului cronic, acest mecanism de protecție eșuează, ducând la inițierea timpurie a pubertății. Consecințele pubertății timpurii includ riscuri majore de sănătate, cum ar fi cancerul la organele reproducătoare, sindroame metabolice precum diabetul, boli cardiovasculare și probleme emoționale și sociale la maturitate.

Cercetătorii de la Universitatea Northeastern - Heather Brenhouse și Lauren Granata - au folosit modele de șoareci pentru a studia impactul stresului asupra dezvoltării timpurii și au confirmat că adversitățile din copilărie, cum ar fi separarea de mamă, pot accelera debutul pubertății. Această descoperire a fost validată prin analiza unui receptor specific în hipotalamus, zona creierului care reglează funcțiile corporale prin hormoni.

Această cercetare contribuie semnificativ la înțelegerea mecanismelor biologice care leagă stresul din copilărie de problemele de sănătate mintală la maturitate, sugerând că intervențiile timpurii ar putea ameliora sau preveni unele dintre aceste efecte adverse. Granata speră că descoperirile lor vor ajuta la dezvoltarea de tratamente pentru fetele care prezintă un risc crescut de anxietate și depresie în adolescență și maturitate datorită pubertății precoce.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 21-05-2024 | creare: 21-05-2024 | Vizite: 132
Bibliografie
Researchers uncover biological trigger of early puberty, link: https://medicalxpress.com/news/2024-05-uncover-biological-trigger-early-puberty.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul și lipsa stabilității în copilărie cresc riscul de obezitate în perioada adultă
  • Durata de viață și maturizarea sexuală sunt dictate de creier, nu de corp
  • Chimicalele din produsele de îngrijire pot duce la apariția pubertății precoce
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum