Vârsta instalării pubertății asociată cu riscul dezvoltării unor afecțiuni mai târziu în viață

©

Autor: Redacția ROmedic

Vârsta instalării pubertății asociată cu riscul dezvoltării unor afecțiuni mai târziu în viață
Vârsta la care apare pubertatea se pare că ar fi legată de riscul dezvoltării anumitor boli ce apar ulterior la adulți. Studii anterioare sugeraseră o astfel de corelație pentru diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare în cazul femeilor care avuseseră o pubertate precoce.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a adăugat la aceste afecțiuni încă alte 48, asupra cărora se consideră că momentul debutului pubertății ar avea un impact. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Scientific American.

Cercetătorii au analizat informațiile medicale privind aproximativ jumătate de milion de persoane din Marea Britanie, informații preluate din baza de date UK Biobank. În plus, femeile au fost rugate să indice când au avut prima menstruație, iar bărbații când au sesizat modificări ale vocii, specifice pubertății.

Raportând debutul pubertății la afecțiunile de care sufereau participanții, s-au obținut următoarele corelații:
 • femeile și bărbații la care pubertatea s-a instalat mai devreme decât intervalul considerat normal aveau un risc de două ori mai mare de a dezvolta diabetul de tip 2 și boli de inimă (o confirmare a rezultatelor studiilor anterioare);
 • la femeile la care debutul pubertății s-a făcut mai târziu riscul de boli de inimă era semnificativ mai mare, în timp ce la bărbații cu o pubertate târzie riscul era diminuat;
 • printre afecțiunile corelate cu o pubertate precoce se numără: infactul miocardic, angina, hipertensiunea, anumite tipuri de cancer, depresia, astmul, glaucomul, obezitatea.


Autorii studiului avertizează însă persoanele la care pubertatea s-a instalat mai devreme sau mai târziu să nu intre în panică, pentru că aceste rezultate nu înseamnă că se vor sigur cu aceste boli, ci doar că ar putea un risc mai mare.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 27-01-2019 | creare: 25-06-2015 | Vizite: 1892
Bibliografie
Data analysis reveals link between age of puberty onsite and health in later life, link: https://medicalxpress.com/news/2015-06-analysis-reveals-link-age-puberty.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Pubertatea precoce asociată cu șanse mai mari de migrene la fete
 • Utilizarea excesivă a smartphone-ului poate duce la pubertate timpurie
 • Disforia de gen accelerează tranziția la pubertare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum