Obezitatea maternă și diabetul gestațional ar putea favoriza instalarea precoce a pubertății la fete

©

Autor:

Obezitatea maternă și diabetul gestațional ar putea favoriza instalarea precoce a pubertății la fete
Maturizarea precoce a organismului, necorespunzătoare vârstei cronologice, implică atât repercusiunile negative psiho-emoționale, dar și creșterea riscului de a dezvolta obezitate, diabet zaharat tip 2, sindromul ovarelor polichistice și cancer în adolescență și în perioada adultă. Înțelegerea cauzelor care conduc la apariția pubertății precoce este esențială pentru stabilirea unor strategii de prevenție.

În acest sens, un studiu publicat în American Journal of Epidemiology și-a propus să analizeze relația dintre factorii pre-concepționali și gestaționali materni și inițierea procesului pubertar la fiice.

La studiul CYGNET (Cohort Study of Young Girl's Nutrition, Environment, and Transition) au participat 421 fete cu vârsta între 6 – 8 ani, împreună cu mamele lor. Evoluția acestora a fost consemnată anual din 2005 până în 2012.

Potrivit rezultatelor, fetițele ale căror mame erau supraponderale înainte de sarcină și au dezvoltat diabet gestațional, au prezentat o probabilitate de 2,5 ori mai mare de apariție precoce a semnelor pubertare (apariția pilozității pubiene), comparativ cu cele ale căror mame erau normoponderale în perioada pre-concepțională.

Altfel spus, expunerea în perioada intrauterină la obezitatea maternă pre-gestațională și la valori crescute ale glicemiei consecutive diabetului gestațional, ar putea crește riscul copilului, în acest caz al fetelor, de pubertate precoce.

Concluziile studiului subliniază importanța unei greutăți normale preoncepționale și a planificării sarcinii, în vederea adoptării unui stil de viață sănătos și a diminuării surplusului ponderal, pentru a asigura evoluția favorabilă a sarcinii și a limita riscul afecțiunilor metabolice la copil și la viitorul adult (pubertatea precoce poate preceda o serie de afecțiuni metabolice mediate hormonal).

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-04-2019 | creare: 09-06-2016 | Vizite: 1326
Bibliografie
Obesity, gestational diabetes in mothers linked to early onset of puberty in daughters, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160606200051.htm

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea în sarcină
  • Riscurile obezității la femeile însărcinate (meta-analiză)
  • Vârsta instalării pubertății asociată cu riscul dezvoltării unor afecțiuni mai târziu în viață
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum