Cercetătorii prezintă un prototip al unui dispozitiv care poate monitoriza constant nivelul de zaharuri, lactat și alcool din sânge

©

Autor:

Cercetătorii prezintă un prototip al unui dispozitiv care poate monitoriza constant nivelul de zaharuri, lactat și alcool din sânge
Măsurarea simultană a nivelului de zaharuri din sânge, a concentrației de alcool sau a nivelului de lactat (un indicator al rezistenței la efort) ar putea fi posibilă, grație descoperirilor recente ale oamenilor de știință americani. O echipă de cercetători de la Universitatea din California a dezvoltat un dispozitiv de dimensiuni reduse ce poate fi purtat pe piele și care poate monitoriza în mod constant mai multe informații de sănătate.
Dispozitivul, în prezent un prototip, se aplică pe piele pe partea superioară a brațului, printr-un plasture de tip Velcro. După aplicare, dispozitivul, care nu folosește un fir pentru a funcționa, trimite date către o aplicație personalizată pentru smartphone. Aplicarea și purtarea dispozitivului nu produc dureri, deoarece microacele cu care este prevăzut plasturele și care detectează biomoleculele din lichidul interstițial pătrund exclusiv la nivelul celulelor aflate imediat sub piele.

Plasturele cu microace, care este de unică folosință, poate fi detașat, pentru a fi înlocuit cu ușurință. Carcasa electronică, care este reutilizabilă, găzduiește principalele componente electronice. Dispozitivul poate fi reîncărcat folosind orice suport de încărcare wireless pentru telefoane și ceasuri inteligente.

Dispozitivul purtabil a fost testat pe cinci voluntari, care l-au purtat pe braț în timp ce făceau exerciții, luau masa și consumau un pahar de vin. Dispozitivul a monitorizat permanent nivelul de glucoză, cel de alcool și de lactat. Valorile indicate de dispozitiv au fost similare cu cele arătate de un dispozitiv de măsurare a glucozei, un aparat etilotest și de măsurătorile lactatului efectuate în laborator.

„Dispozitivul este capabil să măsoare continuu mai mulți biomarkeri în același timp, permițând utilizatorilor să-și monitorizeze sănătatea în timp ce își desfășoară activitățile zilnice”, declară co-autorul studiului, Joseph Wang, profesor de nanoinginerie la UC San Diego.

sursa: Science Daily
foto: Laboratory for Nanobioelectronics / UC San Diego

Data actualizare: 16-05-2022 | creare: 16-05-2022 | Vizite: 218
Bibliografie
Multi-tasking wearable continuously monitors glucose, alcohol, and lactate, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220509112059.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitiv purtabil personalizat, capabil să funcționeze fără oprire și să ajute la depistarea unor afecțiuni fatale, dezvoltat de cercetători
  • Metodele clasice de monitorizarea a glucozei, înlocuite cu un dispozitiv ce nu necesită utilizarea acelor
  • Datele colectate folosind dispozitivele purtabile pot ajuta la monitorizarea evoluției COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum