Celule stem proiectate pentru a deveni cartilaj și a lupta împotriva inflamației

©

Autor:

Celule stem proiectate pentru a deveni cartilaj și a lupta împotriva inflamației
Cu scopul de a trata șoldul degenerat de artroză fără intervenții chirurgicale costisitoare de înlocuire, o echipă de cercetători a programat celule stem pentru a crește cartilaj pe un șablon 3D având forma rotundă a unei articulații de șold. În plus, folosind terapia genetică, noul cartilaj a fost programat să elibereze molecule antiinflamatoare pentru a preveni reapariția artrozei.

Tehnica s-a născut din colaborarea Facultății de medicină Washington din St. Louis cu compania Cytex Therapeutics Inc. din Durham, studiul fiind publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences.

Noul cartilaj ar putea fi o alternativă la operația de protezare a șoldului, în special la persoanele mai tinere. Medicii evită protezarea la persoanele sub 50 de ani, având în vedere durata de viață mai mică de 20 de ani a protezei și faptul că operația de înlocuire a protezei poate distruge osul și crește riscul de infecții.

O „schelă” biodegradabilă având forma articulației șoldului pacientului este acoperită cu cartilaj dezvoltat din celulele stem recoltate din țesutul gras subcutanat. Țesutul astfel obținut poate fi implantat pe suprafața șoldului pentru a ameliora durerile artrozice și pentru a amâna sau chiar evita operația de înlocuire a articulației. Mai mult decât atât, în noul cartilaj poate fi inserată o genă care, activată cu ajutorul unui medicament, poate elibera molecule antiinflamatorii ce luptă cu artroza.

Autorii studiului se așteaptă ca tehnologia să poată fi testată în siguranță pe oameni peste trei, cinci ani.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-07-2016 | creare: 21-07-2016 | Vizite: 2441
Bibliografie
1. Stem cells engineered to grow cartilage, fight inflammation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160718160925.htm
2. Anatomically shaped tissue-engineered cartilage with tunable and inducible anticytokine delivery for biological joint resurfacing, link: https://www.pnas.org/content/early/2016/07/13/1601639113
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum