Lentila de contact inteligentă pentru monitorizarea glicemiei

©

Autor:

Lentila de contact inteligentă pentru monitorizarea glicemiei

O echipă de cercetători din cadrul Institutului Național de Știință și Tehnologie din Ulsan a dezvoltat o metodă neinvazivă pentru monitorizarea glicemiei: o lentilă de contact inteligentă care măsoară constant concentraţia glucozei din lacrimi.

Diabetul este o afecțiune în care periodic organismul se confruntă cu modificări ale nivelului normal al glucozei din sânge, aceasta prezentând valori mai mari, fiind necesară constant monitorizarea glicemiei.

Cauzele pot fi date de incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină pentru a ajuta metabolizarea glucozei (Diabet tip 1) sau incapacitatea organismului de a utiliza insulina corespunzător (diabetul tip 2). În ambele cazuri, pacientii afectați necesită monitorizarea glicemiei, de multe ori fiind nevoie de măsurarea de mai multe ori pe parcursul unei zile.

Valorile constante crescute ale glucozei din sânge pot afecta vasele sangvine și cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC), insuficiență renală, probleme de vedere etc., fiind esențială monitorizarea glicemiei constant.
 
Dezvoltările recente din domeniul biomaterialelor și nanotehnologiei au permis dezvoltarea unui dispozitiv cu design flexibil, o lentilă de contact inteligentă pentru monitorizarea glicemiei, care include circuite, LED-uri încorporate și nanofire. Aceasta măsoară în timp real nivelul glucozei din lacrimi și afișează datele prin intermediul LED-ului care emite o lumină dacă nivelul glicemiei este prea mare.

lentila inteligenta pentru monitorizarea glicemiei
Sursa: Live Science


Lentila de contact inteligentă este moale și flexibilă, având doar câteva componente rigide, de dimensiuni extrem de mici, astfel că nu produce disconfort. Nu conține componente fragile sau voluminoase și nu afectează vederea.

Componentele din interiorul lentilei de contact sunt dispuse pe margine, departe de pupilă. Conțin un senzor pentru monitorizarea glicemiei, un mic LED verde orientat spre exterior, o antenă și un redresor, toate conectate de o rețea de fire flexibile nanometrice. Antena și redresorul primesc semnale de radiofrecvență de la un transmițător și convertesc în surse reduse de energie necesare pentru a alimenta minidispozitivul.

Când nivelul glucozei atinge o valoare mare, LED-ul din lentila de contact inteligentă luminează spre exteriorul ochiului, lateral, astfel că nu interferă cu vederea.

În urma testelor pe animale, produsul a prezentat eficiență și siguranță în monitorizarea glicemiei, fiind bine tolerat de organism.

Surse: Science Alert, Live Science
Foto: Science Alert


Data actualizare: 03-02-2019 | creare: 02-02-2018 | Vizite: 1972
Bibliografie
(1) A new Smart Contact Lens Could Monitor The Glucose in Your Tears in Real-Time, link: https://www.sciencealert.com/smart-flexible-contact-lens-monitors-glucose-real-time-diabetes
(2) No Needles: Contact Lens Could Monitor Glucose for People with Diabetes, link: https://www.livescience.com/61518-glucose-sensing-contact-lens.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  •