Chimenul negru: o plantă antică, dar cu proprietăți medicinale moderne

©

Autor:

Chimenul negru: o plantă antică, dar cu proprietăți medicinale moderne
Nigella sativa, cunoscută și sub numele de chimen negru, face parte din familia Ranunculaceae și este apreciată pentru proprietățile sale farmaceutice potențiale, așa cum se discută într-o revizuire recentă publicată în jurnalul Biomedicines.
Chimenul negru este cultivat în mod extensiv în India, care este cel mai mare producător, dar și în alte țări precum Egipt, Grecia, Arabia Saudită, Iran și Pakistan. Semințele de Nigella sativa, urmate de coajă și lăstari, conțin o varietate de metaboliți primari și secundari, inclusiv alcaloizi, terpene, terpenoide, fitosteroli, flavonoizi, acizi fenolici și tanini, cu thymoquinona (TQ) și derivatele sale fiind considerate principalele componente bioactive responsabile pentru proprietățile farmacologice ale plantei.

În medicina tradițională, chimenul negru a fost folosit pentru tratarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv astm, bronșită, diaree, indigestie, dismenoree, amenoree și infecții ale pielii. Uleiul extras din semințele de Nigella sativa este recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, imunomodulatoare și antibacteriene, având un efect semnificativ în reducerea colesterolului sanguin și prevenirea bolilor cardiovasculare (BCV).

Mecanismele prin care Nigella sativa contribuie la ameliorarea bolilor cardiometabolice includ reducerea tensiunii arteriale prin proprietățile antioxidante, scăderea nivelurilor speciilor reactive de oxigen, inhibarea sintezei monoxidului de azot (NO) și reducerea nivelurilor de citokine și citokine proinflamatorii prin inhibarea căii de semnalizare factorului nuclear κB. Extractele de semințe de Nigella sativa prezintă, de asemenea, proprietăți anti-dislipidemice, contribuind la reducerea nivelurilor de colesterol prin inhibarea expresiei HMG-CoA reductazei și creșterea expresiei receptorilor de lipoproteine de densitate scăzută.

TQ, un antagonist al receptorului activat de proliferatorul peroxisomului gamma (PPAR-γ), îmbunătățește rezistența la insulină și inhibă α-glucosidaza intestinală, ceea ce duce la scăderea absorbției glucozei și îmbunătățirea secreției de insulină prin promovarea proliferării și integrității celulelor β pancreatice. Efectul de reducere a greutății indus de Nigella sativa, precum și activitatea sa cardioprotectoare, demonstrată în cazul leziunilor miocardice induse de isoproterenol la șobolani, evidențiază potențialul semnificativ al chimenului negru în strategiile de tratament pentru diverse afecțiuni.

sursa: News Medical
foto: M. Schuppich / Shutterstock.com

Data actualizare: 14-02-2024 | creare: 14-02-2024 | Vizite: 250
Bibliografie
Black cumin: Ancient superseed with modern health benefits, link: https://www.news-medical.net/news/20240213/Black-cumin-Ancient-superseed-with-modern-health-benefits.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
 
intră pe forum