Lucrul în afara programului poate afecta sănătatea psihică

©

Autor:

Lucrul în afara programului poate afecta sănătatea psihică
Munca în afara orelor de program poate avea un impact semnificativ asupra bunăstării fizice și psihice a angajaților, sugerează un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că angajații care au răspuns la comunicări digitale de lucru în afara orelor de program au avut mai multe șanse să sufere de epuizare, suferință psihologică și sănătate fizică precară.
Odată cu debutul pandemiei COVID-19, digitalizarea muncii a crescut vertiginos, estompând granițele muncii și deschizând calea pentru ca oamenii să fie contactați la orice oră. Cu toate acestea, disponibilitatea de a lucra atât ziua, cât și noaptea, limitează oportunitatea oamenilor de a se recupera. În consecință, atunci când nu există o perioadă de recuperare, pot apărea primele semne de epuizare.

Studiul actual, condus de cercetării de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA), arată că nivelurile ridicate de comunicare digitală de lucru în afara orelor de program pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării tale fizice și mentale, afectând relațiile serviciu-familie, provocând suferință psihologică și sănătate fizică precară. În schimb, lucrătorii care și-au ținut sub control limitele muncii au experimentat mai puțin stres și presiune.

Cercetătorii au descoperit că, în anul 2021, 26% dintre participanții la studiu au considerat că trebuie să răspundă la mesaje, apeluri și e-mailuri legate de muncă de la supraveghetori în timpul liber, 57% dintre angajați au spus că au trimis comunicări digitale legate de muncă altor colegi seara și 50% au raportat că primesc adesea mesaje text, apeluri și e-mailuri legate de muncă de la colegi în weekend.

Profesorul UniSA, Kurt Lushington, spune că abordarea stresului legat de muncă este din ce în ce mai importantă. „Stabilirea politicilor, practicilor și procedurilor pentru a proteja sănătatea psihologică prin dezvoltarea unui climat puternic de siguranță psihosocială ar putea limita comunicarea digitală dăunătoare în afara orelor de program. Și, la o scară mai largă, acest lucru este deja luat în considerare în diferite acorduri de negociere între întreprinderi și standarde naționale de angajare. La sfârșitul zilei de lucru, toată lumea ar trebui să aibă dreptul de a se deconecta”.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-12-2021 | creare: 20-12-2021 | Vizite: 286
Bibliografie
Out-of-hours work can have a significant impact on employees' physical and mental wellbeing, link: https://www.news-medical.net/news/20211216/Out-of-hours-work-can-have-a-significant-impact-on-employees-physical-and-mental-wellbeing.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum