Un robot controlat prin joystick ajută chirurgii să trateze accidentul vascular cerebral de la distanță

©

Autor:

Un robot controlat prin joystick ajută chirurgii să trateze accidentul vascular cerebral de la distanță
Chirurgia endovasculară este practicată din ce în ce mai frecvent pentru afecțiunile cardiovasculare, fiind minim invazivă, cu puține riscuri asociate pentru pacienți. Această procedură specializată presupune ghidarea din exterior a unui fir foarte subțire prin arterele și vasele corpului până la o locație țintă, pentru a evita distrugerea pereților vaselor, motiv pentru care necesită ani de pregătire din partea chirurgilor din întreaga lume. Pentru a simplifica acest proces și pentru a crește numărul de intervenții chirurgicale reușite, inginerii MIT au publicat recent în jurnalul Science Robotics un studiu despre un nou sistem robotizat care ar putea asista cu precizie intervenția endovasculară.
Întrucât neurochirurgii specializați pe afecțiunile vasculare sunt adesea prezenți doar în instituții medicale din orașele mari, pacienții din zone îndepărtate, mai puțin populate, primesc ajutorul necesar în situații critice prea târziu, prezentând complicații ireversibile asupra creierului. Echipa de ingineri de la MIT și-a propus să faciliteze procesul de intervenții medicale de urgență pentru pacienții cu un accident vascular cerebral sau un anevrism rupt instalate recent, dezvoltând un sistem robotic controlat de la distanță, pentru a fi utilizat în spitale mai mici. Sistemul, afirmă ei, va putea fi ghidat de la distanță de către chirurgi instruiți în centre medicale mai mari.

Astfel, indiferent de locul în care se află chirurgii specializați în astfel de intervenții la un anumit moment, aceștia ar putea controla joystick-ul aflat într-o altă locație, pentru a opera în siguranță un pacient într-o perioadă de timp critică pentru prognostic, salvând funcția creierului și viața pacientului. Sistemul robotizat este dotat cu același fir utilizat și în intervențiile endovasculare clasice, însă acesta este direcționat cu o mai mare precizie către cheagul care a determinat afecțiunea vasculară. Ulterior, tehnologia elimină blocajul fie fizic, fie prin administrarea de medicamente local, direct la sursă.

Xuanhe Zhao, profesor de Inginerie Mecanică și de Inginerie Civilă și de Mediu la MIT, a afirmat: „Ne imaginăm cum, în loc să fie transportat un pacient dintr-o zonă rurală într-un oraș mare, ar putea merge la un spital local unde asistentele ar putea instala acest sistem. Un neurochirurg dintr-un centru medical important ar putea urmări imaginile în direct ale pacientului și ar putea folosi robotul nostru ca să intervină în perioada critică. Acesta este visul nostru pentru viitor."

Echipa de ingineri a testat sistemul robotizat în laboratorul de cateter al Massachusetts General Hospital (MGH), o sală de operație cu echipament standard de imagistică medicală utilizat frecvent în procedurile endovasculare. Din acest laborator au fost transmite imagini live ale unei intervenții simulate către o cameră de control. De acolo, un grup de neurochirurgi a fost antrenat să folosească sistemul robotizat. După doar o oră de antrenament, fiecare chirurg a reușit să opereze cu succes sistemul pentru a ghida firul prin vasele arteriale, dificil de navigat cu ajutorul unui ghidaj manual obișnuit.

„Neurochirurgii pot opera robotul dintr-o altă cameră sau chiar dintr-un alt oraș fără expunere repetată la radiații prin razele X utilizate pentru radiografii. Suntem cu adevărat încântați de posibilul impact al acestei tehnologii asupra sănătății mondiale, având în vedere că accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de deces și de invaliditate pe termen lung din întreaga lume”, a adăugat Xuanhe Zhao.

sursa: Science Daily
foto: MIT News Office

Data actualizare: 18-04-2022 | creare: 18-04-2022 | Vizite: 333
Bibliografie
Joystick-operated robot could help surgeons treat stroke remotely, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220413141617.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum