Combaterea variolei maimuței în timpul pandemiei de COVID-19

©

Autor:

Combaterea variolei maimuței în timpul pandemiei de COVID-19
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea James arată prevalența la nivel global a variolei maimuțelor, detectată pentru prima oară în anul 1970 în Congo, Africa, în contextul pandemiei actuale de COVID-19. Conform oamenilor de știință, virusul a mai determinat un focar infecțios în anul 2017, în Nigeria, la scurt timp după acesta fiind depistate cazuri în afara Africii, cauzate de turismul internațional. Autorii evidențiază și faptul că, între anii 2018 și 2022, în Nigeria au fost depistate 159 de cazuri de variola maimuței.
Primul focar infecțios de variola maimuței detectat în afara Africii a fost identificat în Statele Unite ale Americii în anul 2003, ulterior acestuia nemaifiind descoperite alte astfel de episoade până în anul 2018. În schimb, începând cu 2018 și până la începutul acestui an, în Marea Britanie, Singapore, Israel și S.U.A. au fost detectate alte 11 cazuri cauzate de turism. Cu toate acestea, din luna aprilie a anului 2022 au apărut numeroase focare în țări din Europa, în Australia și în Statele Unite, multe dintre acestea nefiind corelate în mod evident cu întoarcerea din călătorii în țările în care variola este endemică. Mai exact, până la jumătatea lunii iunie a acestui an, peste 1300 de cazuri de variola maimuțelor au fost identificate în 28 de țări la nivel global, acesta reprezentând cel mai mare număr de cazuri raportate în afara Africii de când aceasta a fost descoperită.

O analiză genomică a zece probe de variola maimuțelor a fost efectuată între anii 2017 și 2018, jumătate fiind izolate de la persoane din Nigeria, iar cealaltă jumătate din Marea Britanie, Singapore și Israel. Rezultatele acesteia au arătat că toate tulpinile analizate au avut drept origine un caz local din Nigeria, cu origine identică în trei state de pe teritoriul acesteia, anume Bayelsa, Delta și Rivers State. Altfel spus, variantele care circulă în restul lumii au drept punct de plecare vestul Africii, localizarea aceasta fiind predilectă pentru originile variolei maimuței întrucât oamenii de știință nu au mai identificat alte locuri în care aceasta să fie endemică și tulpinile corespunzătoare zonelor aferente să nu aibă un precedent.

Cercetătorii apreciază că valul de variola maimuțelor ce iese la suprafață tot mai evident în ultima vreme a fost mascat de apariția pandemiei de COVID-19, aceasta nefiind corelată cu dispariția virusului SARS-CoV-2. În plus, răspândirea acesteia a fost îngreunată de frica pe care a indus-o coronavirusul, izolarea socială jucând un rol important în limitarea numărului de cazuri de infecție.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-06-2022 | creare: 28-06-2022 | Vizite: 317
Bibliografie
Combating monkeypox during COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220619/Combating-monkeypox-during-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Variola maimuței: care este originea focarelor bolii în țările non-endemice?
  • Simptomele pacienților din focarul actual de variola maimuței diferă de cele ale pacienților din focarele anterioare
  • Simptomele neuropsihiatrice apar în peste 50% din infecțiile cu variola maimuței
  •